Ingezonden persbericht



1 - Persbericht -

Rotterdam, 14 oktober 2009


DRIE NIEUWE, INTERESSANTE NAMEN VOOR BAZAR CURIEUX 2009:


BEAK> (UK), MÚM (IS) EN NEON INDIAN (US)

Het programma van het Bazar Curieux festival, op zaterdag 5 december door Motel Mozaïque georganiseerd in de Maassilo te Rotterdam, wordt verrijkt met drie interessante namen: Beak>, het nieuwe project van Portishead brein Geoff Barrow, het IJslandse fluisterelectronica/indiepop gezelschap Múm, en het mysterieuze dreamwave duo Neon Indian. Beak> en Múm geven hun enige Nederlandse optreden. Eerder was al bekend geworden dat Major Lazer Soundsystem (US/UK), Monotonix (IL) en Royal Bangs (US) van de partij zijn tijdens de tiende editie van Bazar Curieux.

Na de afgelopen twee jaar weer volop met Portishead te zijn bezig geweest, heeft muzikant/producer Geoff Barrow de smaak van muziek maken flink te pakken en een nieuwe band opgericht: Beak>. De muzikanten Billy Fuller (bekend van o.a. Massive Attack en Robert Plant) en Matt Williams maken Beak> compleet. Het titelloze debuutalbum (releasedatum 19 oktober) is live opgenomen, zonder het gebruik van overdubs en herstelwerk, in slechts twaalf dagen tijd. "Wie Portishead liefheeft, herkent het donkere, toch ongrijpbare Barrow-stempeltje op de muziek onmiddellijk, ook al hebben we hier niet te maken met trage, onheilszwangere Portishead-klanken en hiphop- of industrial beats. Beak> maakt veelal onrustige krautrock-achtige jams met hier en daar een mooie melodie verstopt, zoals in het fraaie, op MySpace te horen Battery Point. Veel grooves, die in de verte aan het jachtige van een band als Holy Fuck doet denken. Maar dan kaler en wat minder explosief", aldus Alternative Blog.

De IJslandse band Múm, combineert melodieuze electronica met zachte zang, oftewel fluisterelectronica. Het charmante en een beetje prettig gestoorde gezelschap was in 2004 al op Motel Mozaïque te zien. Niet veel later verlieten de vrouwelijke basisleden de band. Het tot duo teruggebrachte Múm zocht nieuwe muzikanten en sloeg een heel andere, minder elektronische weg in. Twee jaar geleden werd Go Go Smear The Poison Ivy gemaakt, een plaat met minder vernieuwende maar fijne indiepop. Het prachtige, vaak introverte nieuwe album Sing Along To Songs You Don't Know gaat door op diezelfde weg.

Terwijl het debuut Psychic Chasms nog moet uitkomen heeft het mysterieuze dreamwave duo Neon Indian al een flinke online opmars gemaakt, met als voorlopig hoogtepunt hun eerste single die het tot 'best new music' schopte op Pitchfork, de grootste alternatieve muziekwebsite uit de VS. En op ditzelfde platform duikt nu de recensie (cijfer: 8.6) van hun debuutalbum op en ook blijkt de act later dit jaar samen met White Lies te touren.

Kaartverkoop
De voorverkoop voor Bazar Curieux 2009 is inmiddels gestart. Tickets kosten E17,50 (excl. voorverkoopkosten) en zijn verkrijgbaar via www.motelmozaique.nl waar eveneens meer informatie te vinden is over het programma.

*** Einde persbericht ***

Noot voor redacties