Ingezonden persbericht


Persbericht

Gent, 26 november 2009

Op 5 december wordt in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Koningstraat 18, 9000 Gent) om 17.30 uur de publicatie voorgesteld van prof. dr. Ada Deprez, "De vriendschap tussen F.A. Snellaert en J.A. de Laet (1838-1871)". Dit boek verschijnt als deel 16 in de reeks "Literaire tekstedities en bibliografieën" van de KANTL. De presentatie heeft plaats aansluitend op een huldezitting ter ere van F.A. Snellaert, georganiseerd door het ANV. Het boek kan bij deze gelegenheid ter plaatse gekocht worden tegen de introductieprijs van 17 euro (i.p.v. 25 euro).

Ada Deprez, De vriendschap tussen F.A. Snellaert en J.A. de Laet (1838-1871). Het belang van de groeipolen Gent en Antwerpen in de Vlaamse Beweging.
377 p. (Literaire tekstedities en bibliografieën; 16) ISBN 978-90-72474-78-0
prijs: 25¤.

De correspondentie Snellaert-De Laet is voor de geschiedenis van de Vlaamse Beweging een zeer waardevolle bron met tal van gegevens voor de cruciale periode van toch bijna vier decennia van de jonge Belgische staat. Aan bod komen onder meer: de spellingskwestie, de diverse petitionnementen ter bevordering van het Nederlands en de persoonlijke, niet altijd even vriend-schappelijke relaties tussen de 'groten' uit de toenmalige Vlaamse letterkunde, zoals J.F. Willems, H. Conscience en P.F. van Kerckhoven. Die gegevens betreffen overi-gens niet alleen de 'groeipolen Gent en Antwerpen', zoals het in de ondertitel van de correspondentie luidt en waartussen de spanning van 'Vlaamsgezindheid' vaak te snijden is, maar betreffen ook de regio's van Brussel en Leuven.

Ada Deprez, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde van de Universiteit Gent en lid van de Academie, promoveerde op een proefschrift over Jan Frans Willems. Ze bestudeert vooral de romantische Vlaamse literatuur en de opkomende Vlaamse Beweging. Zij publiceerde over E. du Perron, J.F. Willems, F.A. Snellaert, de brieven van Rosa Rooses aan Cyriel Buysse, Karel van de Woestijne, Prudens van Duyse, (met W. Gobbers) De Vlaamse literatuur van de 19de eeuw: dertien verkenningen, (met studenten) De briefwisseling van Guido Gezelle met de Engelsen. Met anderen stond Deprez in voor de redactie van de driedelige Hoofdstukken uit de geschiedenis van de Vlaamse letterkunde in de 19de eeuw en vanaf 1983 leidde ze de redactie van de reeks Bibliografie van de Vlaamse tijdschriften in de negentiende eeuw. Met de uitgave van de briefwisseling tussen Snellaert en De Laet geeft Ada Deprez blijk van haar grondige kennis van de Vlaamse literaire en culturele wereld in de 19de eeuw. Zij wordt algemeen beschouwd als een van de beste kenners van die periode.

Het boek kan besteld worden bij de boekhandel (ISBN 978-90-72474-78-0) of bij het secretariaat van de Academie.