Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 03 december 2009

AVRO KUNSTUUR MET MUSEUMGASTEN IN DE HERMITAGE EN SIERADEN VAN CALDER

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Nieuw in Nederland, Van de Straat of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 5 december de volgende programma's:

Van de Straat:
Glasappliqué ramen,een groot kunstproject in Pendrecht, Rotterdam. Vijf kunstenaars vertellen met behulp van de ramen hoe de wijk destijds is ontworpen als kroon op de herstructurering van het gebied. Verder een bezoek aan Marickenland, een natuurgebied in de gemeente De Ronde Venen, waar het werk Platforms van kunstenaar Jan Konings is. De platforms zijn een verhoging in het natuurgebied om de omgeving beter te overzien. Het werk Brazil van kunstenaar Panamarenko was in Amsterdam te zien, en de Rode man van Atelier van Lieshout naast de snelweg bij Nieuwegein.

Museumgasten: in de Hermitage Amsterdam
Sebastiaan Labrie en Vera Mann bezoeken het 'momenteel 'hottest' museum van Nederland': de Hermitage in Amsterdam. Net geopend, in een prachtige locatie. Directeur Ernst Veen vertelt de Museumgasten hoe het hem is gelukt de kunstschatten uit Rusland naar Nederland te krijgen en er zelfs een dependance voor de Russische Hermitage voor te openen. Sebastiaan en Vera bezoeken de openingstentoonstelling over de Russische adel.

Art 2 See: 20 jaar later

Nieuw in Nederland: Sieraden van Alexander Calder ­ SM'S De Amerikaan Alexander Calder is bekend als de uitvinder van de mobile. Ook is hij bekend als maker van abstracte metalen sculpturen waarmee hij de beeldhouwkunst van het midden van de twintigste eeuw een impuls gaf. Het SM-'S kocht een aantal bijzondere sieraden van deze kunstenaar aan.

4Art: Tjebbe Beekman
Tjebbe Beekman is volgens de directeur van het Nationaal Historisch Museum, Valentijn Byvanck, een virtuoos schilder. De Nederlandse schilder die al jaren in Berlijn woont en werkt, maakt hele grote schilderijen die vaak over verval gaan. Valentijn bekijkt werken bij KPN in Den Haag en in galerie Diana Stigter in Amsterdam. Byvanck zegt dat het lijkt alsof de schilderijen hem opslokken, mede door de hoeveelheid verf, formaat en de andere materialen in het werk.

Zomaar Kunst:
Joke Melk heeft een kunstwerk over Colombia. Haar geadopteerde Colombiaanse zoon staat ook op het werk waardoor zij er een speciale band mee heeft. De maker is Michel van Noort en de titel van het werk is: "Droomwereld'.

Art 2 See: Sinterklaas

KunstUur, 5 december 2009 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.


---