Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Genomineerden Zuidoost Architectuurprijs 2009

---

Genomineerden Zuidoost Architectuurprijs 2009

4 december 2009

Amsterdam Zuidoost verandert in hoog tempo. Dat is vooral goed te zien in de nieuwe architectuur en stedenbouw. Dat vraagt om een Zuidoost Architectuurprijs 2009. Twee zelfs: een prijs die de vakjury toekent en een publieksprijs. De vakjury heeft uit een lijst van twintig projecten vijf gebouwen genomineerd: Bijlmer Parktheater, Fénice, Grubbehoeve, HES en Nieuw Kempering. Het publiek stemt digitaal en kiest zijn eigen winnaar uit dezelfde keuzelijst als die van de vakjury. De Zuidoost Architectuurprijs wordt op 17 februari 2010 uitgereikt.

In 1999 reikte stadsdeel Zuidoost voor het eerst een architectuurprijs uit. De prijs werd toen toegekend aan de verbouwde koppen van de parkeergarages aan de Daalwijkdreef van architect Hans van Heeswijk. De vernieuwing van de Bijlmer is nu voor meer dan de helft voltooid. De verschillende buurten hebben hun eigen identiteit gekregen met bijzondere woningen, kerken, onderwijsgebouwen en maatschappelijke voorzieningen. Ook het kantorenpark Zuidoost heeft - vooral rond de Arena boulevard - een grote transformatie ondergaan. Al deze nieuwbouwprojecten hebben een positieve bijdrage geleverd aan het woon-, werk- en verblijfsklimaat in Zuidoost.

Els Verdonk, stadsdeelwethouder Ruimtelijke Ontwikkeling:" Ik daag iedereen uit een keer te komen kijken in Zuidoost. Ik hoop dat de Zuidoost Architectuurprijs eraan bijdraagt dat mensen eens met een frisse blik naar Zuidoost kijken. Zuidoosters zijn trots op Zuidoost, ik ook en nu de rest van Nederland nog. Ik ben benieuwd welk project de publieksprijs krijgt, dat kan wel eens een heel ander project zijn dan de winnaar van de vakjury".

Twee prijzen
Er zijn de afgelopen tien jaar in heel Zuidoost - inclusief het kantoren- en bedrijventerrein ten westen van de spoorbaan - meer dan 90 projecten gerealiseerd. De jury (bestaande uit de voorzitter, twee experts en twee bewoners uit Zuidoost) kreeg na ambtelijke voorselectie twintig projecten voorgelegd.

De Zuidoost Architectuurprijs 2009 wordt uitgereikt aan projecten die binnen de stadsdeelgrenzen staan en sinds 1999 gebouwd, verbouwd of gerenoveerd zijn.

Maarten Kloos directeur Arcam en voorzitter van de vakjury: "Er gebeurt op het gebied van architectuur van alles in Zuidoost. Verassend, vernieuwend en van goede kwaliteit. Als je er 10 jaar niet geweest bent, herken je Zuidoost niet meer terug. Na veel discussie, kijken en lezen hebben we deze vijf genomineerd. Ze zijn alle vijf mooie voorbeelden van nieuwe vitaliteit".

De publieksprijs komt via internetstemming tot stand. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op een van de 20 projecten waaruit ook de vakjury heeft gekozen.

De publieksprijs kan dus worden toegekend aan een project dat niet door de vakjury is vastgesteld.

Voor de Architectuurprijs is een website opgezet en het publiek kan via de website op hun favoriete project stemmen. In januari 2010 is er een tentoonstelling in het stadsdeelkantoor, waar ook digitaal gestemd kan worden.

Informatie en stemmen via www.zuidoostarchitectuurprijs.nl

Bijlage:

Informatie vijf genomineerden

---