Gemeente Zaanstad

04-12-2009

Water als bouwgrond en ontwerp-woonschepennota vastgesteld

Waterwoningen waardevolle aanwinst voor Zaanse woningmarkt

Wonen op het water is van alle tijden. Er komen steeds meer nieuwe vormen van wonen op het water in beeld. De gemeente Zaanstad wil dit graag stimuleren. Deze nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe regels. In een aantal nota's die de afgelopen weken is vastgesteld, worden de mogelijkheden en regels beschreven.

Woonschepennota

De vorm van wonen op het water die in de Zaanstreek sinds jaar en dag het meest voorkomt is wonen op een woonboot of ark. Het college van B&W heeft dinsdag 24 november de ontwerp-woonschepennota en ontwerp-woonschepenverordening vastgesteld. Deze nieuwe woonschepennota was hard nodig aangezien de oude nota dateerde uit 1985. Sindsdien is er veel onduidelijkheid geweest over de status van woonschepen en de mogelijkheden en wensen van en voor woonschipbewoners. Ondertussen is er veel veranderd in de houding ten opzichte van wonen op woonschepen. In de nieuwe woonschepennota wordt uitgegaan van een gelijkwaardige vorm van wonen met alle (nuts-)voorzieningen die daarbij horen en ook met alle regels die daarbij horen. Voor de woonschepen die niet beschikken over de vereiste vergunningen, is nagegaan in hoeverre deze woonschepen alsnog gelegaliseerd kunnen worden. Waar dat niet mogelijk is, wordt gezocht naar een andere oplossing, waarbij handhaving niet uitgesloten is.

Water als bouwgrond

De woonschepennota is een nadere uitwerking van de beleidsnota `Water als bouwgrond', die de week ervoor door het college is vastgesteld. De gemeente Zaanstad wil wonen op het water stimuleren en reguleren. Bouwen op het water maakt een bijzondere en exclusieve manier van wonen mogelijk en is daarmee een waardevolle aanwinst voor de diversiteit van woningen in Zaanstad. Ook biedt bouwen op het water een creatieve oplossing voor het Zaanse probleem om de groei van de stad op te vangen en tegelijkertijd het groen om de stad te behouden. In de nota heeft Zaanstad nu vastgelegd waar initiatieven voor wonen op het water aan moeten voldoen en hoe en waar de gemeente initiatieven kan stimuleren.

Beide nota's zijn tot stand gekomen in samenwerking verschillende belanghebbenden. De nota Wonen op het Water is een uitwerking van de woonvisie `Zaans Mozaïek' en is te downloaden van Internet. In januari 2010 praat de raad over de nota. De concept woonschepennota en de bijbehorende woonschepenverordening liggen vanaf 10 december 2009 gedurende zes weken ter inzage.