Hoogheemraadschap Delfland

Boezemgemalen worden `visvriendelijker'

Dit is een gezamenlijk persbericht met Rijkswaterstaat Op vrijdag 4 december 2009 ondertekenden het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat Zuid-Holland een overeenkomst voor het verbeteren van de doorgang van vissen in de boezemgemalen Zaaijer en Schoute.

Plv. secretaris-directeur Eppe Nieuwenhuis van Delfland en Wies Vonck, directeur Water, Scheepvaart & Realisatie infrastructuur Rijkswaterstaat Zuid-Holland. In deze overeenkomst staan afspraken voor het realiseren van zogenaamde 'vispassages' in 2010. Een vispassage zorgt ervoor dat er minder vissen worden vermalen en de vissen een onbelemmerde toegang krijgen tot de nu slechte of ontoegankelijke wateren van Delfland.

Op dit moment wordt de migratie van vissen belemmerd door onder andere de gemalen. Vooral de driedoornige stekelbaars en de jonge paling (de glasaal) hebben hier last van, waardoor deze zich niet verder kunnen ontwikkelen in de wateren van Delfland. In de voedselketen is de vismigratie ook van belang omdat de driedoornige stekelbaars één van de voedselbronnen is van de lepelaar.

Bovendien beschadigen de gemalen de vissen, waardoor ze kunnen sterven. Met de financiële bijdrage van Rijkswaterstaat aan het Hoogheemraadschap van Delfland is het realiseren van vispassages in de twee boezemgemalen mogelijk en wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen van Europese doelstellingen vanuit de Kaderrichtlijn Water.

De Europese Kaderrichtlijn Water stelt eisen aan de waterkwaliteit. Het verbeteren van de waterkwaliteit en de zorg voor de natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat hebben de eisen uit de Kaderrichtlijn Water verwerkt in hun beheerplannen voor de komende vijf jaren (2010-2015). Een van deze maatregelen in de beheerplannen vormt het verbeteren van de passage van vissen in de gemalen. Uitgangspunt is dat vissen zich vrij en veilig kunnen verplaatsen in het beheergebied van Delfland en tussen Delfland en de Nieuwe Waterweg en de Noordzee.