Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
5 december 2009

Piet Mondriaan laat zijn stem horen

Echo's van Mondriaan
in zijn geboortehuis

Mondriaan is niet dood. Hij leeft voort in strepen en vlakken, in rechte lijnen en hokjes. En in het Mondriaanhuis laat hij zijn stem nu ook 'echt' horen. Vanaf vandaag is de theatermonoloog Verbeeld je maar niets te beluisteren. Daarin legt Mondriaan zijn visie op kunst uit en deelt hij zijn frustraties met het publiek. En dat in 5 minuten en 25 seconden.

De monoloog is een bewerking van een voorstelling over Mondriaan, waarvoor de theatermaker Patrick Nederkoorn de tekst schreef. Hierin reageerde de schilder Mondriaan op zijn uitverkiezing tot Grootste Amersfoorter Aller Tijden in juni van dit jaar. Een onzinnig gebeuren, aldus Mondriaan, zolang mensen niet begrijpen wat zijn visie op kunst is. En waarom een blauw vlak de essentie van een boom beter weergeeft dan een precieze tekening ervan. Op verzoek van het Mondriaanhuis is de voorstelling bewerkt tot een monoloog die vanaf vandaag te beluisteren is.

Patrick Nederkoorn (Amersfoort, 1983) maakte in 2009, met theatermaker Vincent Brons, vijf voorstellingen voor de speciale editie van het theaterfestival De Parade in Amersfoort in het kader van Amersfoort 750 jaar stadsrechten. Eerder speelde hij in de voorstelling Donkey God en het Bonus-sacrament van De Bloeiende Maagden. In 2010 speelt hij met John Leddy in het zelfgeschreven toneelstuk Dan maak je maar zin.

De monoloog zal tot eind 2010 te beluisteren zijn in de zaal Leven & Werk van Mondriaan op de benedenverdieping van het museum en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Amersfoort 750.

Mondriaanhuis | Kortegracht 11 Amersfoort | T 033 46 00 170 | E info@mondriaanhuis.nl | www.mondriaanhuis.nl

Patrick Nederkoorn

/////// einde bericht ///////

Voor meer informatie over dit project binnen het Mondriaanhuis kan contact opgenomen worden met

Jolanda Meulendijks, T 033 46 00 174, en Patrick Nederkoorn, M 06 30 89 64 73.

Hoofdsponsor

Partner: Meeùs Assurantiën, Heilijgers bv
Sponsors: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Xtralan b.v., Enbiun Holding bv, Boukau bv, Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel