Groen!

Minister van Onderwijs Smet moet opnieuw begroting Onderwijs toelichten

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 5 december 2009 in "Onderwijs"

Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet zou de onderwijslonen te laag ingeschat hebben. Dat zorgt voor een put van maar liefst 70 miljoen euro, die Smet zelf moet opvullen met middelen uit zijn eigen portefeuille. Bijgevolg kondigt zich een nieuwe besparingsronde van 70 miljoen euro aan voor onderwijs. Dit is een pijnlijk staaltje van slecht beheer. Minister Smet moet stoppen met het cijfergegoochel en zijn begroting opnieuw toelichten in het parlement, deze keer met de juiste cijfers.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman: "Vandaag komt uit dat de `goed nieuws show' die de minister in de commissie bracht op valse cijfers was gebouwd. Minister Smet hield bij de bespreking van de begroting staande dat ondanks een inlevering van 70 miljoen euro in 2010 (en 140 miljoen euro in 2011) de besparing op de werkingsmiddelen beperkt waren gebleven. Deze optimistische inschatting is vandaag aan diggelen geslagen."

Smet rekent op de verwachte onderbenutting van kredieten voor de meerkost van de lonen. Die werden echter al door Muyters in rekening gebracht als een besparing op de totale begroting van de Vlaamse regering. Minister Smet moet van Muyters de 70 miljoen euro stijging in de lonen dan ook `compenseren' binnen de eigen portefeuille. Met andere woorden, Smet moet nogmaals op zoek naar 70 miljoen euro extra besparingen.

Groen! leverde eerder al zware kritiek op de inleveringen die minister Smet voorstelde. Het steunpunt voor Gelijke Onderwijskansen wordt gewoon afgeschaft. Net als het mentorschap voor beginnende leerkrachten en zelfs het project `Duurzaam naar School' met verkeerseducatie voor jongere leerlingen. Het budget voor nascholing daalt met een vijfde. De Brusselpremie werd niet uitgevoerd, en ook het volwassenenonderwijs krijgt een pak minder geld. Als Smet nu nog eens 70 miljoen euro moet vinden, bijvoorbeeld door de sociale bijdragen op de eindejaarspremie van de leerkrachten over te hevelen naar 2010, dan wordt dit een bijzonder pijnlijke oefening, die de leerkrachten niet alleen in de omkadering maar ook rechtstreeks in de portefeuille zal treffen.

"70 miljoen euro extra besparingen in onderwijs, zijn net nu, in volle crisis en als Vlaanderen moet investeren in kennis en innovatie om uit de crisis te raken, totaal onaanvaardbaar," stelt Meuleman: Deze boekhoudkundige truc van Smet legt een hypotheek op de totale Vlaamse begroting maar is bovenal oneerlijk. Smet heeft de onderwijswereld voorgelogen. Een slechte start die voor onnodig wantrouwen zorgt en de besparingen dubbel wrang maakt. De onderwijswereld verdient veel beter dan dit stuntelige gegoochel."

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger