Winter in het Openluchtmuseum


Sleeën en schaatsen, stamppot en snijbonen

ARNHEM, 20091125 -- Beleef de winter van vroeger in het Nederlands Openluchtmuseum. Sleeën en schaatsen, stamppot en snijbonen, vroeg onder de wol met een wollen borstrok en een kruik aan je voeten. Laat u verwarmen door winterverhalen en deel uw ervaringen. Zes weken lang - van 5 december 2009 t/m 17 januari 2010 - gaan we terug in de tijd. Op de feestelijk verlichte ijsbaan genieten jong en oud van het schaatsen, koek en zopie en gezelligheid. En, op de sleebaan - dit jaar met echt ijs - bij de Delftse Molen, herleven de legendarische afdalingen uit uw herinnering.

Overleven in de winter
Het Openluchtmuseum laat de winter van vroeger zien alsof het een museumstuk is. Het park is gezellig verlicht en jong en oud genieten er van sleeën en schaatsen, maar we vertellen ook hoe de bewoners van onze historische boerderijen letterlijk moesten overleven in die winters. Hoe de stapel turf veel te snel slonk en het huis nog steeds ijskoud was. Hoe arme dagloners moesten sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen in lange werkloze winters. Kopen op de pof, in afwachting van betere tijden.

Maar er was ook rijkdom. Zo zien bezoekers in het koopmanshuis uit Zaandam hoe daar een overvloedig feestmaal wordt aangericht. En in de boerderij uit Varik staat de pan stamppot op het vuur. De boerin verheugt zich nu al op de Nieuwjaarsmaaltijd met `spekkedikken', varkenspootjes en stokvis met mosterdsaus.

Maar ook, hedendaags genieten
De museumrestaurants serveren smakelijke pannenkoeken en stevige winterkost. Het park is open tot 19.00 uur, dus eet een hapje mee! Kinderen bakken een broodje boven een knapperend vuur op het Kindererf. Op het Zaanse plein is een gezellige ambachtelijke wintermarkt en ieder weekend en in de vakantie geniet u in het Zeeuwse kerkje van muziek en zang. Beleef de winter in het Nederlands Openluchtmuseum!

Winter in het Openluchtmuseum
Openingstijden: Van 5 december 2009 t/m 17 januari 2010 dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur! Uitzonderingen: Op 5, 24 en 31 december sluit het park om 17.00 uur. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.
Entreeprijs: Volwassenen ¤ 14,00, Kinderen 4 t/m 12 jr ¤ 9,80, museumkaart gratis. Gebruik schaatsen: gratis.

Nederlands Openluchtmuseum





Ingezonden persbericht