Heerlen, 29 november 2009

PERSBERICHT

Fietsersbond en VVN repareren fietsverlichting op Pancratiusplein

Op zaterdag 5 december 2009 van 10.00 - 15.30 uur vindt weer op het Pancratiusplein de jaarlijkse gratis fietsverlichting reparatieactie plaats.

De meeste automobilisten hebben wel 'ns meegemaakt dat plotseling een fietser uit het donker opdoemt zonder licht. Schrik voor de chauffeur, levensgevaarlijk voor de fietser! Mede om dit te voorkomen vragen de lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond aandacht voor een goed functionerende fietsverlichting in deze donkere dagen. Daarbij zullen ervaren mensen van beide organisaties eenvoudige reparaties aan defecte of slecht werkende fietsverlichting uitvoeren. Will Zeedzen van de Fietsersbond: "Denk daarbij aan het vervangen van kapotte lampjes, een nieuw dopje voor op de dynamokop, het opsporen van mankementen zoals geen aardcontact, maar ook het vervangen van kabels als er een breuk in zit. Als je zelf een nieuwe lamp gaat kopen, zetten wij 'm op je fiets." "Dus, doet je verlichting het niet, en je bent toch in de stad om de laatste sinterklaasinkopen te doen, schroom dan niet om even bij ons aan te rijden. Duurt de reparatie wat langer, dan kun je gewoon je boodschappen gaan doen en kom je later je gerepareerde fiets weer ophalen".

De reparatieactie vindt plaats op het Pancratiusplein, schuin tegenover Café de Paris, tussen 10.00 en 15.30 uur. Deze fietsverlichtingsactie sluit aan op de landelijke campagne voor betere zichtbaarheid van fietsers in het donker. "Maar", zegt Will Zeedzen, "bij zeer slecht weer, dus wanneer het echt geen weer is om te fietsen, (harde wind én regen / natte sneeuw) vindt de actie niet plaats. Want met verkleumde of gevoelloze handen is repareren ook niet mogelijk."


---