Gemeente Enschede

Midwinterhoornblazen in het Ledeboerpark

Ook deze winter klinkt de Twentse midwinterhoorn weer in het Ledeboerpark te Enschede. Op alle zondagen in december (6, 13, 20, en 27 december), en op zondag 3 januari, blazen de Enschedese midwinterhoornblazers van 14.00-15.00 uur hun midwinterhoorns bij de waterput van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark.

Fraaie echo
Vanaf de eerste Adventszondag tot aan Driekoningen komen de Enschedese midwinterhoornblazers bij elkaar bij de oude put achter bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, om daar hun sfeervolle klanken over de es te laten schallen.
Het geluid van de midwinterhoorn komt goed tot zijn recht in het Twentse coulisselandschap. Volgens een oeroude traditie mag er geblazen worden in de periode vanaf de eerste Adventszondag tot aan Driekoningen. Op de hoge es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een sfeervol Twents los hoes uit 1775, klinkt het geluid van de midwinterhoorns ver door. Daarom is dit een ideale plek voor de Enschedese midwinterhoornblazers om zich hier te verzamelen om op hun midwinterhoorns te komen blazen.

Sfeervolle traditie
Er zijn vele oude verhalen in de omloop over de oorsprong van het blazen op een midwinterhoorn en de relatie met kerkelijke gewoonten. Maar bijvoorbeeld in Duitsland werd het midwinterhoornblazen een tijd lang door de kerk verboden omdat men het harde geluid onbeschaafd vond en de mis werd verstoord door de herrie.....
Over de hele wereld wordt er door diverse volkeren op grote hoorns geblazen, maar meestal zijn deze van dierlijk materiaal gemaakt. De Twentse midwinterhoorn is van hout gemaakt; meestal gebruikt men daarvoor berken- of elzenhout.
Het midwinterhoornblazen is een tijd lang in onbruik geraakt, maar werd gelukkig weer opnieuw ontdekt. Tegenwoordig is het een populair evenement; ook jongeren wagen zich er graag aan en het sfeervolle midwinterhoornblazen in Twente trekt tegenwoordig toeristen uit het hele land.

Geplaatst: 30 november 2009.

30 november 2009