Ingezonden persbericht


Persbericht

01 december 2009

Doei Sinterklaas!

Sinterklaas wordt uitgezwaaid door kinderen met autisme

We weten allemaal dat Sinterklaas op 6 december ons land weer verlaat, maar we weten nooit waar, wanneer en hoe. De meeste kinderen zal dat een zorg zijn: de cadeautjes zijn binnen. Maar voor kinderen met autisme geeft het veel onrust dat zij de Sinterklaastijd niet kunnen

Daarom wordt Sinterklaas dit jaar in de haven van Scheveningen op 6 december speciaal uitgewuifd door een 50-tal kinderen met autisme en natuurlijk een kade vol andere kids. De Sint neemt uitgebreid en feestelijk afscheid met strooipieten, erwtensoep, warme chocomelk en vuurwerk! Alle elementen voor een waardig afscheid zullen aanwezig zijn. Wethouder Frits Huffnagel zal de Sint nog eens hartelijk bedanken voor zijn bezoek. De jonge vip-gasten met autisme mogen het hele spektakel van dichtbij bekijken vanaf een prachtig zeilschip en krijgen een speciaal bezoekje van de Sint.

Voor alle jonge kinderen is de Sinterklaastijd heel spannend. Schoen zetten, Pieten op het dak, krijg ik wel wat ik gevraagd heb? Kinderen met autisme hebben een prikkelverwerkingsstoornis, waardoor het vaak moeilijk is om de gewone wereld te begrijpen. Daarom hebben ze veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Dingen die voor andere mensen vanzelfsprekend zijn, of waar je niet eens over nadenkt, kunnen voor iemand met een autismestoornis reden zijn om erg bang, druk of van streek te raken. Dan is het begrijpelijk dat de Sinterklaastijd voor hen helemaal onrustig is. Kinderen met autisme vinden het gewoon prettig als elke dag hetzelfde en voorspelbaar is. En een Sint die dan wel komt, maar niet weggaat, dat is wel erg lastig te begrijpen. Veel kinderen met autisme blijven dan ook wekenlang van slag.

Daarom is de Nederlandse Vereniging voor Autisme blij met het initiatief van de uittocht van Sinterklaas in Den Haag. De uittocht van Sinterklaas vindt plaats op 6 december 2009, van ca. 16.30 uur tot ca. 17.30 uur aan de Adriaan Maaskade in Scheveningen. Voor exacte tijden kunt u de site www.sinterklaasindenhaag.nl bezoeken.

Noot voor redacties (