Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 10-11-2009

AVRO CLOSE UP: 'OP ZOEK NAAR BEETHOVEN'

Beethoven heeft de faam niet alleen de eerste écht onafhankelijke componist ooit te zijn, maar ook de grootste aller tijden. Regisseur Phil Grabsky gaat op zoek naar het ware verhaal achter leven en werk van de door mythes omgeven componist. De zoektocht naar de ware Beethoven wordt zondag 6 december om 18.15 uur uitgezonden in AVRO Close Up op Nederland 2.

Phil Grabsky ('In Search of Mozart') voltooide dit jaar de documentaire 'In Search of Beethoven'. De film gaat in op de romantische mythe dat Beethoven een heroïsch, gekweld figuur was die streed om zijn tragische noodlot te overwinnen: gehandicapt vanwege zijn doofheid en gedoemd nooit zijn ware liefde te vinden. De film kijkt verder dan dit cliché en laat zien dat Beethoven een andere, veel interessantere persoonlijkheid had.

'Op zoek naar Beethoven' biedt een overzicht van het leven van de componist. De regisseur neemt Beethovens muzikale oeuvre onder de loep genomen en linkt de muziekstukken chronologisch aan Beethovens biografie en zijn brieven. Grabsky reisde door heel Europa en Noord-Amerika om historici en muzikanten te interviewen. Hij slaagde erin maar liefst 55 opmerkelijke uitvoeringen te registreren voor de film. Fragmenten uit Claudio Abbado's uitvoering van Beethoven's opera Fidelio komen in de documentaire voorbij. Eveneens optredens van Frans Brüggen's Orkest van de Achttiende Eeuw, de Salzburg Camerata met Sir Roger Norrington, het Leipzig Gewandhaus met Riccardo Chailly, en de Wiener Symphoniker met Fabio Luisi. Daarnaast vertellen violisten Vadim Repin en Janine Jansen, pianisten Ronald Brautigam, Jonathan Biss, Emanuel Ax en Lars Vogt over hun favoriete Beethoven composities en hun karakteristieke benadering van Beethoven.

Regie: Phil Grabsky.
Een documentaire van Seventh Art Productions & Sky Arts en YLE Teema Finland en AVRO, met steun van het Media Plus Programme van de Europese Gemeenschap. Eindredactie AVRO:Marijke Huijbregts.

AVRO Close Up 'Op zoek naar Beethoven': zondag 6 december om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO