Gemeente Rotterdam

2009 | 50

4 december 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 6 t/m 13 december 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouder Karakus opent Tentoonstelling Nooit Gebouwd Rotterdam

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent zondag 6 december om 14.00 uur de Tentoonstelling Nooit Gebouwd Rotterdam in het Schielandshuis. Naast de huidige en de verwoeste vooroorlogse stad bestaat een gedroomd Rotterdam van nooit gerealiseerde plannen en gebouwen. Dit nooit gebouwde Rotterdam wordt in het Schielandshuis zichtbaar in enorme panorama's, stedenbouwkundige plannen en architectonische ontwerpen. Een onderdeel van deze tentoonstelling is een maquette met alle bestaande gebouwen en alle geplande gebouwen.

(Voor meer informatie en aanmelden: Rob Noordhoek, Historisch Museum Rotterdam, tel. 010 - 217 6717)

Wethouders Lamers bij Your Showcase 2009

Maandagavond 7 december om 19.00 uur is jeugdwethouder Peter Lamers aanwezig bij de presentatie van Your Showcase 2009 in Your Space, Kruiskade 9 (naast Hilton). Dit is een avond om de betrokkenheid van het onderwijs bij YOUR WORLD te laten zien en de concrete projecten die de scholen hebben uitgevoerd. Tijdens Your Showcase zal door een vak- en publieksjury de beste bijdrage gekozen worden. Naast de Rotterdamse scholieren die hun projecten zullen presenteren, zijn ook stakeholders, politici en onderwijsbestuurders aanwezig. Wethouder Peter Lamers krijgt het eerste exemplaar van het magazine Your Showcase overhandigd.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Ineke Barendregt, tel. 010 - 267 22003)

Wethouder Grashoff discussieert met leerlingen City College

Maandag 7 december om 11.00 uur gaat wethouder Rik Grashoff (participatie, cultuur en milieu) met leerlingen in debat van het City College, Beukelsdijk 91. Dit debat is onderdeel van een democratiseringsproject, waarbij scholieren debatteren met Rotterdamse politici. De leerlingen bereiden zelf stellingen voor over onderwerpen die zij interessant vinden, met behulp van een leerkracht. Daarna debatteren zij over deze onderwerpen met wisselende lokale politici. De leerlingen van het City College gaan met wethouder Grashoff in discussie over (gratis) openbaar vervoer, het verbod op (strand)feesten en de verhuizing van culturele voorzieningen naar Zuid.

(Voor meer informatie: PUURee, Peter Rijsewijk, tel. 06 - 5056 2028)

Burgemeester Aboutaleb ontsteekt lichtjes eerste Opzoomer kerstboom

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontsteekt op dinsdag 8 december om 8.00 uur de lichtjes van de eerste Opzoomer kerstboom bij Speeltuin Confetti aan de Korenaarstraat 19. De bewoners tuigen de kerstboom verder op en organiseren diverse straatactiviteiten rond deze ceremonie. Traditioneel is elk jaar de burgemeester aanwezig bij de plaatsing van de eerste Opzoomer kerstboom. De stichting Opzoomeren zet zich in voor het organiseren van straatactiviteiten voor en door bewoners. Deze activiteiten zijn vooral gericht op het verbeteren van contact onder buurtgenoten.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, 010 - 267 3812)

Wethouder Vervat maakt Jong Haventalent van het Jaar bekend

Wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) maakt op woensdag 9 december om 19.15 uur het Jong Haventalent van het Jaar bekend in Your Space aan de Kruiskade 9. Begin september is de zoektocht naar het haventalent begonnen. Vijf talenten maken kans op de titel. De winnaar is een jaar lang het jonge gezicht van de haven en daarmee een rolmodel voor jongeren die werken of willen werken in de Rotterdamse haven. Via een publieke verkiezing en een spetterende finale met een deskundige jury wordt het jonge haventalent gekozen. De zoektocht is de jonge tegenhanger van de traditionele Havenman van het Jaar. Deze verkiezing wordt samen met Young EDBR, YourWorld, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs georganiseerd.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs- van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Grashoff aanwezig bij Rotterdamse Dialoog 2009

Op donderdag 10 december vanaf 19.00 uur vindt de laatste bijeenkomst van de serie Rotterdamse Dialogen 2009 plaats. Thema van de avond is: 'Wij zijn allemaal Rotterdammers'. Prof. Godfried Engbersen gaat in op de vraag wat nu goed stadsburgerschap is. Wethouder Rik Grashoff blikt terug op de uitkomsten van de eerste 12 dialogen. Onder leiding van avondvoorzitter Frans Verhagen stellen de aanwezigen ten slotte een agenda voor de toekomst van de stad op: wat kunnen gemeente, maatschappelijk middenveld én burgers zelf doen om samen voor een prettig leefklimaat in de stad te zorgen?

(Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Tilleke Mul, tel. 010 - 267 4450)

Wethouder Schrijer neemt boek 'Woorden als Daden' in ontvangst

Vrijdag 11 december reikt Henk Oosterling zijn boek 'Woorden als Daden' uit aan wethouder Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid). In dit boek heeft Henk Oosterling het gedachtegoed van Rotterdam Vakmanstad/Skillcity uitgewerkt: Hoe kun je de ontplooiingskansen en talenten van kinderen versterken en vergroten, zodat zij uitgroeien tot gemotiveerde en zelfstandige mensen? De theorie wordt praktijk in de Keuken van de Bloemhofschool aan de Putselaan 178. Het programma start om 15.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

(Voor meer informatie: Iris Smid, Pact op Zuid, tel. 010 - 267 31 68)

Wethouder Schrijer neemt eerste product van Rotterdams Handmerk in ontvangst

Op vrijdag 11 december om 16.30 neemt wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) het eerste exemplaar van één van de producten van het Rotterdams Handmerk in ontvangst. Het Rotterdams Handmerk bestaat uit een serie producten van duurzame en hoogwaardige kwaliteit. De producten zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking of mensen met psychische problemen. De producten zijn origineel en hebben een degelijke uitstraling. Ze bevatten een handschrift of kenmerk van de makers die het product vervolgens een uniek karakter meegeven. De lancering van het Rotterdams Handmerk is in het Atelier Juffrouw Janssen aan de Schiedamsedijk 73a.

(Voor meer informatie: Wilma van Meer, Adviseur Kunst & Cultuur, tel. 06 - 22 90 35 03)

Wethouder Kriens reikt Vrijwilligersprijs 2009 uit

Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) reikt op vrijdag 11 december om 19.00 de Rotterdamse Vrijwilligersprijs 2009 uit in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit jaar ligt het accent op vrijwilligerswerk door en met jongeren. De jury heeft eind augustus een keuze gemaakt uit 51 inspirerende initiatieven. In vijf categorieën is een winnaar geselecteerd. Dit zijn: Categorie educatie en sociaal-culturele vorming: Intercambios International, Categorie hulpverlening en zorg: Rechtswinkel Rotterdam, Categorie kunst, cultuur en media: Whatever, Categorie sport, hobby & recreatie: Streetforce Rotterdam, Categorie anders: Afri. Deze vijf categoriewinnaars hebben zich op vrijdag 16 oktober aan de jury gepresenteerd tijdens de tweede juryronde in het Rotterdamse stadhuis. De winnaar wordt op 11 december in het Stadhuis bekend gemaakt en ontvangt de hoofdprijs van ¤7.500, -.. Na de prijsuitreiking is het Rotterdamse Vrijwilligersfeest in het Maasgebouw van de Kuip.

(Voor meer informatie: InZ. Annemieke Berg, tel. 06 - 1473 3563)

Wethouder Schrijer bij buurtevent Oranjeboomstraat

Op zaterdag 12 december om 13.00 uur wordt op de Oranjeboomstraat een groot en exclusief buurtevenement georganiseerd. Dit bijzondere evenement is bedoeld voor kinderen en bewoners uit de wijk, ondernemers uit de Oranjeboomstraat en voor alle geïnteresseerden uit de omgeving. Zo is er een Dans, Rap & modewedstrijd onder basisschoolscholieren en worden er poppen-voorstellingen en filmvoorstellingen getoond voor peuters en kleuters. Na de dansoptredens vindt om 16.00 uur een Kunstveiling plaats. Zo worden de 12 mooiste kunstwerken, die vervaardigd zijn door kinderen van De Dukdalf basisschool, geveild. De volledige opbrengst wordt geschonken aan het Sophia kinderziekenhuis. Deze kunstveiling wordt ondermeer begeleid door wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid).

(Voor meer informatie: Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 511 07 47 91)

Burgemeester Aboutaleb bij jubileumeditie 010- Actueeldebat

Op zaterdag 12 december om 13.30 uur gaat burgemeester Ahmed Aboutaleb in debat met de Rotterdammers en deskundigen over het verbeteren van maatschappelijke en politieke participatie. Rotterdam doet er veel aan om burgers meer te betrekken bij de politiek. Hoe geven Rotterdammers invulling aan maatschappelijke en politieke participatie? Hoe stimuleer je betrokkenheid van bijvoorbeeld de jongeren? En wat is er nodig vanuit de politiek en de overheid om actief burgerschap te stimuleren? Naast het debat staat de middag in het teken van het 15-jarig jubileum van de stichting LOKAAL, initiatiefnemer van het 010- Actueeldebat. Daarom heeft het debat een speciaal tintje. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zal tijdens het voorprogramma een gedicht voordragen en wordt het debat gepresenteerd door Jacobine Geel. Het 010-Actueeldebat wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110.

(Voor meer informatie: Lonneke van der Noordt, Stichting LOKAAL Rotterdam, tel. 010 443 30 60)

Wethouder Schrijer opent stadsspel 'Go For It'

Wethouder Dominic Schrijer opent op zaterdag 12 december om 17.00 uur, Go-for-IT!, het stadsspel voor Rotterdam Zuid dat is gemaakt in samenwerking met jongeren van Zuid. Go-for-IT! is een initiatief van The Patching Zone, een medialab dat, samen met diverse partners, maatschappelijk relevante projecten opzet. Het team van Go-for-IT! bestaat uit internationale studenten en net afgestudeerden, samen met jongeren en diverse partners uit Rotterdam Zuid, waaronder de Nieuwe Kans en Pact op Zuid. Het spel is gemaakt van gewone stoeptegels, voorzien van LED-lampen en sensoren, op vier verschillende plaatsen in de stad, waarop dans- en beweegspellen kunnen worden gespeeld. De spellen staan met een netwerk met elkaar in contact en op een speciale website zijn de resultaten te zien. Het spel is geplaatst bij het Mallegat in deelgemeente Feijenoord.

(Voor meer informatie: Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 91)

Burgemeester Aboutaleb aanwezig bij Beat the Heat now!

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is op zaterdag 12 december om 20.45 uur aanwezig bij het klimaatevenement 'Beat the Heat now!' in de Jaarbeurs (Jaarbeursplein 6) in Utrecht. In meer dan 180 landen komen mensen op 12 december bij elkaar om duidelijk te maken dat er een goed klimaatakkoord moet komen in Kopenhagen. Daar wordt van 7 tot en met 18 december de klimaattop gehouden. Met 'Beat the Heat Now', worden wereldwijd regeringsleiders opgeroepen om in Kopenhagen met echte oplossingen voor het klimaatprobleem te komen. Naast burgemeester Aboutaleb is ook zijn Utrechtse ambtsgenoot Aleid Wolfsen, milieuminister Jacqueline de Cramer en bisschop de Korte aanwezig. Verder zijn er optredens van ondermeer Boris, Alderliefste, Candy Dulfer en Do.

(Voor meer informatie: Persvoorlichting organisatie Beat the Heat now, tel. 06 - 34 45 10 40)

En verder...

ontsteekt burgemeester Ahmed Aboutaleb op woensdag 9 december om 16.30 uur de 'Lichtjes van Sophia'. De kerstlichtjes van de enorme kerstboom voor het Sophia Kinderziekenhuis aan de Dr. Molenwaterplein 60. De lichtjes in de boom zijn te koop. De opbrengst van deze kerstactie gaat naar een project in het kinderziekenhuis.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)

is burgemeester Ahmed Aboutaleb op donderdag 10 december om 11.00 uur aanwezig bij de jaarlijkse militaire plechtigheid ter herdenking van de gevallenen van het Korps Mariniers. De ceremonie wordt gehouden bij het Mariniersmonument nabij de van Ghentkazerne op het Oostplein 14.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)Gemeente Rotterdam