KNHS

CAS verwerpt beroep van Noorse springruiter Tony André Hansen 6 december 2009
Angelique Hoorn - O'Brien

Nederlandse springruiters officieel vierde op OS

Genève. Het CAS (the Court of Arbitration for Sport) heeft het door de Noorse springruiter ingestelde beroep tegen het schrappen van zijn resultaat behaald met zijn paard Camiro uit de uitslag van de Olympische Spelen van 2008 in Hong Kong verloren. Bij het paard werden sporen van capsaïcine gevonden. Het Noorse team had onder aanvoering van Hansen zeer verrassend met 27 strafpunten team brons gewonnen.

De consequentie van de uitspraak die de diskwalificatie van Hansen tot gevolg heeft is dat hij uit alle team- en individuele uitslagen van Hong Kong wordt geschrapt. Het resultaat van Hansen geldt nu als het weg te strepen resultaat, waardoor het Noorse team als gevolg van deze uitspraak is teruggevallen naar de negende plaats. Het FEI tribunaal was op 22 december 2008 reeds tot deze uitspraak gekomen. Op 19 januari 2009 maakte Hansen de zaak aanhangig bij het CAS, die op 4 december 2009 de uitspraak van het FEI tribunaal bevestigde. De door het FEI tribunaal opgelegde schorsing van 135 dagen heeft Hansen inmiddels reeds uitgezeten.

De Nederlandse equipe, bestaande uit Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien (4 en 8), Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS (1 en 5), Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Monaco (12 en 4) en Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon Armanie (14 en 27) is nu als vierde geëindigd, achter de Zwitserse equipe, die door de diskwalificatie van het Noorse team alsnog brons heeft gewonnen. De uitslag van de landenwedstrijd op de Olympische Spelen van Hong Kong 2008 is nu als volgt:


1) USA - 20 strafpunten na barrage

2) Canada - 20 strafpunten na barrage

3) Zwitserland - 30 strafpunten

4) Nederland - 34 strafpunten
4) Duitsland - 34 strafpunten
6) Groot-Brittannië - 37 strafpunten
7) Zweden - 38 strafpunten
8) Australië - 41 strafpunten
9) Noorwegen - 49 strafpunten

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto Angelique Hoorn en O'Brien door: www.melissen.net