Gemeente Waalwijk Gescheiden plastic is fantastic!

Met de slogan Plastic afval kun je beter scheiden is in Nederland een start gemaakt met de grootschalige inzameling van kunststof verpakkingsafval. Op 7 december start ook de gemeente Waalwijk met de inzameling van plastic afval door het maandelijks huis-aan-huis op te halen. Hiervoor krijgen alle inwoners halverwege november een informatiepakket met het ophaalschema en een aantal plastic zakken om het verpakkingsmateriaal in te doen. Inwoners kunnen deze speciale zak s ochtends op de inzameldag aanbieden op de plaatsen waar zij ook hun grijze en groene container neerzetten. Voor meer informatie kijk op www.waalwijk.nl/afval

Wethouder Van Groos: Hopelijk vinden we het apart houden van kunststof verpakkingsafval binnen de kortste keren net zo vanzelfsprekend als het is om glas, papier en textiel apart aan te bieden. Een extra stimulans is hierbij dat het scheiden niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Het aanbieden van plastic afval is gratis, restafval niet, aldus de wethouder. We hebben voor het huis-aan-huis inzamelen gekozen, omdat we het onze inwoners zo makkelijk mogelijk willen maken om hun plastic afval aan te bieden.

Afvalzakken
7 december 2009 wordt in Waalwijk het startschot gegeven voor de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval. Vanaf deze datum kunnen inwoners het plastic afval gescheiden aanbieden. Voor het aanbieden van kunststof verpakkingsafval moeten inwoners gebruikmaken van speciale doorzichtige afvalzakken. Deze worden eenmalig door de gemeente Waalwijk aangeboden. Nieuwe afvalzakken zijn later voor 0,07 per stuk (rollen van 12) verkrijgbaar in het gemeentehuis van Waalwijk, de milieustraat en op de gemeentewerf. De gemeente is nog in gesprek met de verschillende supermarkten in de drie kernen om de afvalzakken ook daar aan te kunnen bieden. Andere soorten afvalzakken gebruiken is overigens niet toegestaan.

Inzameldagen- en gebieden
De plastic zakken worden één keer per vier weken huis-aan-huis opgehaald. De inzameldagen zijn, afhankelijk van waar men woont, op maandag of vrijdag. De inzamelgebieden zijn dezelfde als die van de huisvuilinzameling. Op de inzamelkalender staat wanneer welke route wordt gereden. Deze wordt in het informatiepakket bij elk huishouden bezorgd. Op deze kalender staan overigens alleen de routes voor het jaar 2009. De routes voor 2010 staan op de nieuwe afvalkalender die de gemeente elk jaar rond de jaarwisseling huis-aan-huis verspreidt. De afvalzakken moeten dichtgeknoopt op de dag van lediging aangeboden worden op de gebruikelijke plaats waar inwoners hun containers aanbieden. Hoogbouwbewoners bieden hun dichtgeknoopte zakken aan op de begane grond nabij de hoofdingang.

Waarom inzamelen?
De gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsaval heeft als doel om de hoeveelheid plastic in de verbrandingsovens en daarmee de uitstoot van CO2 te verminderen. Het apart ingezamelde verpakkingsafval wordt niet meer verbrand maar gerecycled tot grondstof voor nieuwe producten. Van het ingezamelde plastic worden bijvoorbeeld autodashboards, kinderspeelgoed, mobiele telefoons, en fleecetruien gemaakt. Bovendien besparen inwoners door hun kunststof verpakkingsafval apart aan te bieden tot twintig procent ruimte in de grijze container.

Meer informatie
Op www.waalwijk.nl/afval is alle informatie over het scheiden van plastic verpakkingsafval te vinden. Als inwoners vragen of opmerkingen hebben over het scheiden van plastic, dan kunnen zij contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Waalwijk. Het KCC is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur via tel. (0416) 683456. Ook kunnen zij een mail sturen naar KCC@waalwijk.nl.

Publicatie datum 01-10-2009