Internationaal bedrijfsleven en vernieuwde regelgeving en toezicht

19/11/2009 15:54

Science Alliance

Top van het internationale bedrijfsleven naar Vredespaleis

om nieuwe internationale regelgeving en toezicht te bespreken

Congrestitel: Private International Regulation and Public Supervision

Data: Maandag 7 en dinsdag 8 december

Locatie: Vredespaleis, Carnegieplein 2, Den Haag

Organisator: World Legal Forum (WLF) foundation

Op 7 en 8 december komt een aantal topmensen uit het internationale bedrijfsleven naar het Vredespaleis in Den Haag om te bespreken welke mogelijkheden er zijn om binnen de huidige crisis meer stabiele regelgeving te creëren. Het gaat daarbij vooral om de vraag welke ruimte er is voor het bedrijfsleven om zijn eigen regels te stellen binnen nieuwe overheidskaders. Vertegenwoordigers van onder meer Shell, het Internet en het bankwezen zullen hun visie geven op de rol van internationale gedragscodes voor het internationale bedrijfsleven. Nieuwe mogelijkheden op dit vlak voor Den Haag als Hoofdstad van internationaal recht zullen besproken worden.

Tijdens World Legal Forum 2009 (www.worldlegalforum.org) zal worden besproken hoe internationaal recht en regelgeving effectiever kunnen worden ingezet bij de regulering van het internationale bedrijfsleven. Met de huidige economische crisis is er behoefte om niet alleen de internationale handel en investeringen te beschermen, maar ook om burger beter te beschermen tegen grootschalige commerciële risico's. Het gaat daarbij niet alleen om bancaire producten maar ook de vraag, hoe het internationale bedrijfsleven kan opereren in landen met zwakke beschermingsregimes voor burgers.

De hoogste baas van het Internet, Peter Dengate-Trush, komt daar o.a. spreken over nieuwe internationale regelgeving en het Internet. Zijn organisatie ICANN is hèt schoolvoorbeeld van hoe internationale regelgeving door het bedrijfsleven zelf tot stand is gebracht zonder inmenging van welke overheid dan ook. Legal Director van Shell, Beat Hess en voormalig CEO van Unilever Antony Burgmans zullen ingaan op de vraag, hoe de bijdrage van het internationale bedrijfsleven aan het realiseren van de millenniumdoelstellingen kan worden gefaciliteerd met regelgeving of nieuwe instituties.

Op de tweede dag zal vooral besproken worden, welke instrumenten in Den Haag kunnen worden ingezet om een daadwerkelijke bijdrage aan het bovenstaande te realiseren Zo is recent in de Engelse pers bepleit, dat er een internationaal arbitragehof voor financiële producten zou moeten komen. De Amerikaanse initiatiefnemer en vertegenwoordigers van het internationale bankwezen zullen hun visie hierop geven. Daarnaast komt aan de orde of er in Den Haag een expertisecentrum zou kunnen worden gevestigd dat, een bijdrage kan leveren aan het oplossen van mogelijke problemen tussen het internationale bedrijfsleven en locale bevolkingsgroepen wereldwijd. Dit initiatief hangt samen met het VN-project onder leiding van Harvard Professor John Ruggie als speciale vertegenwoordiger van de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties op het gebied van business en mensenrechten. Leden van Ruggie's team horen tot de experts die hierover zullen spreken. Ook Ruud Lubbers en Onno Ruding zullen bijdragen aan de debatten, die worden geleid door Bernard Bot. Minister Ernst Hirsch Ballin opent het congres.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.worldlegalforum.org