Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen opent nieuw opvangcentrum en roept alle overheden op tot structurele asielopvang

Overheden op alle niveauâs moeten wettelijk geregelde structurele opvang verzekeren

Rode Kruis-Vlaanderen betreurt de humanitaire nood die ontstaat door de huidige asielcrisis en roept daarom alle overheden - van lokaal tot nationaal niveau - op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de opvang te verzekeren zoals dit wettelijk is bepaald. De 420 extra plaatsen die momenteel worden gepland zijn immers onvoldoende om de nood te lenigen.

Binnen enkele dagen â op 7 december â opent Rode Kruis-Vlaanderen zijn veertiende opvangcentrum voor asielzoekers in het Limburgse Heusden-Zolder. Op deze wijze draagt de organisatie bij tot de structurele oplossing voor de asielproblematiek.

Met de 90 bijkomende opvangplaatsen in het opvangcentrum van Heusden-Zolder vergroot het Rode Kruis zijn capaciteit tot 1.600 asielzoekers in Vlaanderen en Brussel. De organisatie wil daarbij niet alleen zorgen voor fysieke en materiële opvang maar schenkt ook veel aandacht aan persoonlijke begeleiding en het werken aan een realistische toekomst.

Rode Kruis-Vlaanderen is bovendien bereid om, binnen aanvaardbare contouren, bijkomende opvangcentra te openen en uit te baten.

De organisatie roept de verschillende overheden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en roept ook de bevolking op om nieuwe lokale opvangcentra een kans te bieden.

Mechelen, 19 november 2009