Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG-Klimaatdebat: Kyoto, Kopenhagen en Katwijk aan Zee

25.11.2009

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten organiseert op maandagavond 7 december het Klimaatdebat `Kyoto, Kopenhagen en Katwijk aan Zee'. Tweede Kamerleden en lokale bestuurders gaan met elkaar in debat over de rol van gemeenten in het klimaatbeleid en over de stap van mondiaal probleem naar lokale actie. Pers wordt van harte uitgenodigd bij dit debat aanwezig te zijn.

Het klimaat verdient een prominente plaats in de lokale collegeprogramma's van 2010-2014. Aan wethouders en raadsleden om dat te realiseren. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 en de VN-Klimaattop in Kopenhagen half december, gaan vier energie- en klimaatwoordvoerders uit de Tweede Kamer daarom in debat met VNG-klimaatambassadeurs én met het publiek (raadsleden en wethouders).

Hoogleraar Pier Vellinga van de Wageningen Universiteit geeft bovendien een korte inleiding over de stand van zaken van het klimaateffect: kunnen we nog ingrijpen of is het al te laat? Zijn de Europese en landelijke ambities voldoende?

Tijdens het debat komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals duurzaam inkopen, duurzame energie en lokale energiebedrijven, en energiezuinige woningen en bedrijven. Veel `koplopergemeenten' merken dat zij gehinderd worden door regelgeving en verder willen gaan dan het rijk soms toestaat. Hoe lossen we dat op? Natuurlijk mag een vooruitblik naar Kopenhagen niet ontbreken. Hoe kijken de Kamerleden aan tegen de Nederlandse inzet? En welke rol moeten gemeenten hierin hebben?

Deelnemers aan het klimaatdebat zijn o.a. de klimaatambassadeurs Michael Boddeke (wethouder Apeldoorn), Lian Merkx (wethouder Delft) en Robert Jan Piet (wethouder Heerhugowaard). Deze wethouders lopen met hun gemeente voorop in de uitvoering van het klimaatbeleid. De aanwezige Tweede Kamerleden zijn Liesbeth Spies (CDA), Diederik Samson (PvdA), Paulus Jansen (SP) en Helma Neppérus (VVD).

Wat? VNG-Klimaatdebat: Kyoto, Kopenhagen en Katwijk aan Zee Wanneer? Maandag 7 december, 18.30 - 21.00 uur
Waar? VNG, Nassaulaan 12, Den Haag
Aanmelden pers Bij Esther Snijders, esther.snijders@vng.nl of (070) 373 81 21