Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein besluitvormingsronde maandag 7 december 2009

Tijd en plaats

Op maandag 7 december 2009 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde B plaats vanaf 19.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

A-onderwerpen

Masterplan Sportaccommodaties
Om te komen tot kwalitatieve en duurzame oplossingsrichtingen voor het Zwolse sportvoorzieningenniveau tot 2020 is een Masterplan Sportaccommodaties opgesteld. Het geeft de kaders aan waarbinnen Zwolle haar sportinfrastructuur wil verbeteren en versterken. Op die manier kan geanticipeerd worden op toekomstige sportontwikkelingen in de stad. Het plan is tot stand gekomen in nauw overleg met belanghebbenden. Voordat de raad hierover een definitief besluit neemt, zijn organisaties in de gelegenheid gesteld om ten overstaan van de raad hun mening over het masterplan te geven. Hiertoe is op 14 september een hoorzitting gehouden, waar 12 vertegenwoordigers van (sport)organisaties hebben ingesproken. Op het Raadsplein van 5 november 2009 is het Masterplan in de meningsvormende ronde besproken. De uitgangspunten zoals deze staan geformuleerd in het Masterplan worden door alle fracties gesteund, ook is de raad tevreden over het proces van de totstandkoming van dit Masterplan. Wel worden er veel opmerkingen gemaakt mede naar aanleiding van de inspraakreacties. Wethouder Cnossen kon niet op alle opmerkingen ingaan, omdat deze veelal over de uitwerking gingen. Wel deed de wethouder de toezegging in een notitie een overzicht te verstrekken van wijzigingen in het Masterplan n.a.v. de behandeling op het Raadsplein. Tevens zal hij de knelpunten nog eens nader toe te lichten en in onderlinge samenhang te bezien. Deze notitie is in de vorm van een informatienota op 20 november aan de raad gezonden en is in deze bundel opgenomen bij de Lijst ingekomen stukken. Afgesproken is dat, als deze notitie geen verdere vragen oproept, de beslisnota kan worden geagendeerd voor een A-raad.

Vaststellen bestemmingsplan "IJsselallee"

Dit agendapunt is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Het bestemmingsplan maakt uitvoering van de verkeerskundige maatregelen, zoals deze zijn voorgesteld naar aanleiding van de capaciteitsstudie IJsselallee (BREZ), mogelijk. De gemeenteraad heeft op 8 januari 2007 met dit voorgestelde maatregelenpakket ingestemd. Na uitvoering van de verkeersmaatregelen zal de IJsselallee tot 2020 voor een betere verkeerafwikkeling zorgen. Er zijn geen zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan ingediend. De kosten voor de in het plan voorziene maatregelen zijn geraamd op ¤4.000.000,-. Er is een subsidietoezegging van ¤1.000.000,- uit het Regionaal Mobiliteitsfonds. De resterende kosten worden gedekt uit het Spaarfonds. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan IJsselallee ongewijzigd vast te stellen en het vastgestelde bestemmingsplan gereed te maken voor publicatie.

Samen maken we Zwolle Living City

Het cultuuraanbod beter positioneren en beter vindbaar te maken dat is het doel van Zwolle Living City. Dit gebeurt vanuit drie invalshoeken. Ten eerste zal het cultuuraanbod gebundeld via een website worden aangeboden. Hiertoe wordt aangesloten bij de landelijke UITburo organisatie. Ten tweede wordt in 2010 een project gestart waarbij bezoekers bijvoorbeeld via interactieve schermen verleidt worden om het bezoek aan Zwolle te verbreden naar andere bestemmingen. Tot slot komt er een project waarbij met nieuwe technologie het gedrag van mensen wordt beïnvloed om naar Zwolle te komen. Met name dit laatste project komt in aanmerking voor een provinciale subsidie vanuit het programma ICT-diensteninnovatie. Als subsidievoorwaarden geldt een cofinanciering door de gemeente. In de programmabegroting 2010 is een overzicht opgenomen van het cofinancieringfonds (pag. 17) Tijdens de begrotingsbehandeling is hier een besluit over genomen.

Duurzame versterking Voorst

De raad heeft in mei 2005 het Masterplan Duurzame Versterking Voorst vastgesteld. Ter uitvoering van deze ruimtelijke visie is het Ontwikkelingsplan Voorst en een maatregelen pakket opgesteld. Het ontwikkelplan wordt als bouwsteen gebruikt voor een nieuw op te stellen bestemmingsplan. Het maatregelpakket wordt projectmatig uitgevoerd. Doel is de kwaliteit van bedrijventerrein Voorst duurzaam te verbeteren. De uitvoeringskosten worden gedekt uit een de reserve GSB, grondverkoop en een provinciale subsidie. Daarnaast komt ¤ 1 miljoen uit het cofinancieringfonds. In de programmabegroting 2010 is een overzicht opgenomen van het cofinancieringfonds (pag. 17) Tijdens de begrotingsbehandeling is hier een besluit over genomen.

Verbeteren Havens Voorst

De al langer bestaande wens om de haven faciliteiten in Zwolle te verbeteren, kan nu worden gerealiseerd door een subsidieregeling van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze subsidiemaatregel is bedoeld voor binnenhavens met een goederentransportfunctie. De provincie Overijssel heeft hiertoe de "Netwerkanalyse Binnenhavens Oost-Nederland" opgesteld. Voorwaarden om voor de rijkssubsidie in aanmerking te komen is een gemeentelijke cofinanciering van 50%. Ten behoeve van de subsidieaanvraag zijn er zijn er drie "Quick wins" opgesteld. Het betreft het verdiepen van drie havens, vernieuwen Margriethaven en Aanlegsteiger locatie Achmea. Op basis van de uitwerking "Quick win Zwolle" is een subsidie van ¤ 1,3 miljoen toegekend. Deze subsidie wordt pas definitief als het raadsbesluit over de cofinanciering is genomen. In de programmabegroting 2010 is een overzicht opgenomen van het cofinancieringfonds (pag. 17). Tijdens de begrotingsbehandeling is hier een besluit over genomen.

Meerjaren Ontwikkelingsprogramma ISV 2010-2014

Het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma ISV 2010-2014 (MOP) vormt de basis voor het maken van prestatieafspraken met het Rijk over de hoofdlijnen van de stedelijke vernieuwing in deze periode. Het MOP is gericht is op uitvoering van gemeentelijk beleid. Het is gebaseerd op eerder door de raad vastgesteld beleidskader. Kaderstelling is vastgelegd in beleidsdocumenten als het Structuurplan 2020, het Uitvoeringsprogramma Structuurplan 2020, de Woonvisie 2005-2010 en de verstedelijkingsopgaven in de gebiedsagenda Zwolle Kampen Netwerkstad. Daarom heeft de agendacommissie besloten deze beslisnota rechtstreeks te agenderen voor besluitvorming. Voorlopig kan Zwolle voor genoemde periode circa ¤ 6,6 miljoen als ISV budget tegemoet zien. Het bestedingsvoorstel dat wordt opgesteld na definitieve toekenning wordt te zijner tijd aan de raad voorgelegd. Voorgesteld wordt om het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma ISV formeel vast te stellen.

Financiën Stichting Sporthal WRZV

In juni 2006 is afgesproken dat de Stichting Sporthal WRZV de openstaande schuld zou aflossen door jaarlijks minimaal ¤ 20.000,- te betalen. De raad had hiertoe besloten in het kader van een aantal financiële maatregelen. De schuld was opgelopen tot ruim drie ton. De Stichting blijkt niet aan deze aflossingsverplichting te kunnen voldoen. Tijdens bestuurlijk overleg is door de Stichting aangegeven dat het wel mogelijk is jaarlijks minimaal ¤ 10.000,- af te lossen. De raad wordt voorgesteld in te stemmen met het verlagen van de verplichting.

Controle opdracht jaarrekening 2009

Wettelijk is vastgelegd dat de raad de controle opdracht verstrekt aan de accountant en daarbij de kaders voor de controle aangeeft. De controle opdracht houdt zowel een controle in op de getrouwheid van de jaarrekening als ook op de rechtmatigheid van de in de jaarrekening verantwoorde baten, lasten en balansmutaties. De raad moet op grond van de geldende wetgeving expliciet de goedkeurings- en rapporteringstoleranties vaststellen. Voorgesteld voor de jaarrekening 2009 de toleranties ongewijzigd te laten. In 2006 is de opdracht voor de jaarrekeningcontrole gegund aan Deloitte Accountants BV. Het conform dit besluit afgesloten contract met Deloitte had een looptijd t/m het boekjaar 2008. Er is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het contract te verlengen voor de controle van de jaarrekening 2009. Inmiddels is Deloitte medio 2009 bericht dat wij gebruik maken van de tweede en laatste verlengingsmogelijkheid betrekking hebbend op de controle over het boekjaar 2010. Voor boekjaar 2011 e.v. zal een nieuwe aanbesteding moeten plaatsvinden. Het afstemmingscomité heeft op 17 november 2009 de controle opdracht besproken en daarmee ingestemd. De opdracht wordt thans ter vaststelling voorgelegd aan de Raad.

B-onderwerp

Locatie-onderzoek Hedon
Het Collegeakkoord bevat een prestatieafspraak over popcentrum Hedon: "in 2009 is een uitbreiding voor Hedon voorzien". Uitgegaan werd van een uitbreiding middels de bouw van een tweede zaal. Het College heeft een extern bureau advies gevraagd over de uitvoering van deze prestatieafspraak. Dit bureau adviseert tot de bouw van een nieuw Popcentrum met een flexibele zaal met een capaciteit van 1200 bezoekers. Nader onderzoek werd noodzakelijk geacht naar voorkeur van nieuwbouw. Daarnaast was het gewenst de criteria die zijn gehanteerd bij het locatieonderzoek (bij nieuwbouw) opnieuw tegen het licht te houden. Op 28 oktober is de beslisnota en de bijbehorende rapportage "locatieonderzoek Hedon" en de rapportage van de DSP-groep betreffende exploitatie, locatieonderzoek en PvE aan de raad gezonden. In de beslisnota stelt het college voor om te kiezen voor nieuwbouw naast het huidige gebouw aan de Burgemeester Drijbersingel. Op het Raadsplein van 2 november is in de informatieronde over het Locatieonderzoek Hedon gesproken. Een week later op 9 november volgde het debat. Alle fracties waren het er over eens dat Hedon een niet meer weg te denken poppodium is voor Zwolle en omgeving. Men was van mening dat een grotere zaal een gerechtvaardigde wens is. De discussie ging over het proces, de financiën en de locatie. Uit het debat bleek dat er in meerderheid geen onvoorwaardelijke steun was voor het voorstel van het college. Daarom werd na de meningsvormende bespreking de conclusie getrokken dat het onderwerp nog niet helemaal rijp was voor besluitvorming. De raad zag ook geen noodzaak voor besluitvorming bij de begrotingsbehandeling. Afgesproken is dat het debat niet wordt overgedaan, maar dat besluitvorming zal plaatsvinden op basis van moties en amendementen in een besluitvormingsronde-B.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 26-11-2009 tot 08-12-2009