Openbaar Ministerie

Persuitnodiging opening slachtofferruimtes

3 december 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Persuitnodiging

Opening speciale ruimtes voor slachtoffers van misdrijven in Paleis van Justitie in Den Haag
Op maandag 7 december zal Minister Hirsch Ballin in het Paleis van Justitie in Den Haag de eerste officiële ruimtes speciaal voor slachtoffers van misdrijven openen.

U bent van harte welkom bij deze opening.

Datum: maandag 7 december 2009
Tijd: 16.15 -17.00 uur
Locatie: Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 te Den Haag

Deze speciale ruimtes voor slachtoffers zijn uniek in Nederland. In het aparte gedeelte van het Paleis van Justitie in Den Haag kunnen slachtoffers voorafgaand aan de zitting van hun zaak wachten. Ook kunnen slachtoffers er gesprekken hebben met de officier van justitie (of in een hoger-beroep zaak de advocaat-generaal), schadebemiddelaars of slachtofferhulp. Het Openbaar Ministerie Den Haag, de Rechtbank Den Haag en het Gerechtshof Den Haag hebben deze speciale ruimtes ontwikkeld om te zorgen dat slachtoffers niet ongewenst geconfronteerd worden met verdachten of familie en bekenden van verdachten.

Voorafgaand aan de opening zal minister Hirsch Ballin de Vetverkeerdkrant nr. 15, die helemaal in het teken staat van slachtoffers, overhandigd krijgen door een drietal jongeren. Jongeren weten vaak onvoldoende wat hun rechten zijn als ze slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Zo kunnen ze rekenen op informatie over de rechtszaak, kunnen ze in aanmerking komen voor slachtoffergesprekken, schadevergoedingen en spreekrecht. Maar veel jongeren weten dat helemaal niet. Zij proberen te vergeten wat er is gebeurd en doen geen aangifte bij de politie. In deze Vetverkeerdkrant staan verhalen van jonge slachtoffers.