Rijksvoorlichtingsdienst

Ter Horst en Bijleveld bezoeken Nederlandse Antillen

Minister Ter Horst (BZK) en staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) brengen volgende week een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen.

Het bezoek van staatssecretaris Bijleveld concentreert zich op de voortgang van de staatkundige veranderingen van het Koninkrijk. Op woensdag 9 december voert de staatssecretaris hierover op Sint Maarten politiek overleg met het land Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten. Op de agenda staat onder andere de versterking en verbetering van de politiekorpsen van de nieuwe landen en het korps voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Ook wordt gesproken over de gemeenschappelijke voorziening voor de aanpak van georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit. Ook minister Ter Horst zal deelnemen aan het politiek overleg.

De reis van de minister staat daarnaast in het teken van de voorbereidingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en op de toekomstige verantwoordelijkheid van de minister ten aanzien van de BES-veiligheidsorganisatie. De minister zal zich op de toekomstige openbaar lichamen laten informeren over de verbeteringen van het BES-politiekorps, de brandweer en de opbouw van de Regionaal Service Centra. Op Saba zal een overeenkomst worden getekend over de vernieuwing van de stroomvoorziening ten behoeve van de zendmast op Mount Scenery. De zendmast op Mount Scenery is reeds enkele jaren buiten gebruik. Het opnieuw in gebruik nemen, is de eerste stap in de realisatie van de voor 2010 geplande opening van de gemeenschappelijke meldkamer van het politie- en brandweerkorps BES.

Het werkbezoek van de bewindslieden start op maandag 7 december en eindigt op donderdag 10 december.