Gemeente Noordwijkerhout

7/12/2009 - Wethouders reiken alcoholspecial uit

Alcohol is schadelijk voor jongeren. Dat is niets nieuws. Uit de Jongerenpeiling (GGD HM, 2008) blijkt dat een aantal gemeenten in de regio Hollands Midden relatief hoog scoort op "aantal glazen per week" en "binge-drinken" (drinken van grote hoeveelheden alcohol bij één gelegenheid). Daarom wordt juist in de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout extra aandacht geschonken aan de rol van opvoeders bij het nuttigen van alcohol door jongeren.

Maandag 7 december overhandigde de Noordwijkse wethouder Vroom het eerste exemplaar van de alcoholspecial van het opvoedkundige tijdschrift J/M aan leerlingen van groep 1F van het Northgo college in Noordwijk. Donderdag 10 december deelt wethouder De Haas de alcoholspecial uit aan de 11- en 12-jarigen van basisschool De Zeestroom in Noordwijkerhout.

In de special wordt de rol van de opvoeders onderstreept. Juist nu de feestdagen voor de deur staan is het belangrijk om de regels rond alcoholgebruik aan te scherpen. Alcohol onder de 16 is niet gezond, óók niet op speciale momenten zoals kerst of oud en nieuw.

De alcoholspecial, die door het Trimbosintituut in samenwerking met het maandblad J/M is geproduceerd, wordt in Noordwijk en Noordwijkerhout gratis via scholen verspreid. Alle leerlingen van groep 8 (basisonderwijs) en van de eerste klas (voortgezetonderwijs) krijgen een exemplaar op school uitgereikt. Alle andere geïnteresseerden kunnen het blad via de website van GGD HM (http://www.ggdhm.nl/) downloaden.

De eenmalige uitgave van J/M is speciaal samengesteld omdat veel pubers al veel en bovendien vaak drinken. Diverse onderzoeken geven duidelijk aan dat alcohol vooral voor kinderen tot 16 jaar erg schadelijk is voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen. Ook blijkt uit onderzoek dat de keuze om wel of juist geen alcohol te drinken gemaakt zou moeten worden door de opvoeders en niet door de kinderen zelf.

Naast voorlichting, aan opvoeders en aan jongeren zelf, is met name het stellen en handhaven van regels een belangrijke en effectieve manier om alcoholgebruik te verminderen. In de speciale editie van J/M staat voor opvoeders overzichtelijk weergegeven wat zij kunnen doen om hun kinderen te wapenen tegen alcohol.