Gemeente Noordwijkerhout

7/12/2009 - Mishandeling van ouderen: Nu is het genoeg!

Bij ouderenmishandeling gaat het vaak om uitbuiting. `Ik heb een goed pensioen en een eigen huis', vertelt een oudere weduwe. `Dat daar weinig van over blijft, komt omdat mijn zoon steeds om geld vraagt. Hij is gokverslaafd. Als ik weiger, gaat hij schelden en dreigen. Dus geef ik het maar. Als ik dood ben, is alles toch van hem. En eigenlijk ben ik niet zo'n goede moeder geweest. Misschien maak ik het zo nog een beetje goed.'
Wat is huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld binnen de huiselijke kring. Onder geweld worden niet alleen zaken als lichamelijk geweld (mishandeling) verstaan, maar ook opsluiting, vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en dergelijke. Bij ouderenmishandeling gaat het vaak om uitbuiting. Huiselijk geweld komt veel voor en kan maanden of jaren duren. Bij vroeg ingrijpen kan erger voorkomen worden.

Signalen
Ouderenmishandeling is een probleem dat alleen maar zal toenemen, met steeds meer ouderen die steeds langer thuis wonen. Thuiszorgmedewerkers en ouderenadviseurs weten inmiddels hoe ze ouderenmishandeling kunnen herkennen. Dat is een eerste stap.

Soms constateren ze dat iemand geld wegneemt en merken dat de oudere daar niets aan wil doen. Die voelt zich schuldig of is bang het contact te verliezen. Of de oudere doet niets, uit angst voor negatieve reacties of geweld.

Andere vormen van mishandeling of verwaarlozing zijn moeilijker te herkennen. Er zijn signalen, zowel fysiek (bijvoorbeeld blauwe plekken of striemen) en psychisch (bijvoorbeeld slapeloosheid of een negatief zelfbeeld) als gedragsmatig (bijvoorbeeld onderdanig gedrag). Het lastige is dat sommige kenmerken ook horen bij het ouder worden. Maar als je een gedragsverandering bij een oudere ziet, is dat altijd reden alert te zijn.
U kunt altijd iets doen
Maakt u huiselijk geweld van dichtbij mee of vermoedt u een vorm van huiselijk geweld? U kunt altijd iets doen! Huiselijk geweld is strafbaar. Maar de overheid heeft u nodig om er iets aan te doen. Neem contact op met het Steunpunt Huiselijk Geweld. U kunt hier anoniem uw verhaal doen. Het steunpunt geeft advies en zoekt samen met u naar een oplossing. Het Steunpunt Huiselijk Geweld is iedere werkdag van 9.00-12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0900 - 1262626. Kijk voor meer informatie op http://www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl/. Daar treft u ook het emailadres van het steunpunt.

U kunt zich ook wenden tot het Lokaal Loket in het Gezondheidscentrum, Via Antiqua 23, telefoonnummer (0252) 343 800. Het Lokaal loket is op werkdagen geopend van 9.00 tot 12.00 uur.