Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
07-12-2009

Bibliotheek Ets Haim tijdelijk bij de VU

Joods erfgoed naar de Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit

Deze maand wordt de collectie van de joodse Bibliotheek Ets Haim voor langere tijd ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek VU. Haar huidige onderkomen, de Portugese Synagoge in Amsterdam, wordt intensief verbouwd. De bedoeling is dat deze verbouwing in 2011 is afgerond.

Sinds 2003 staat de collectie van 30.000 gedrukte werken en 500 handschriften op het Memory of the World Register van de UNESCO. Vijf jaar eerder plaatste de staatssecretaris van Cultuur haar al op de lijst van de Wet tot Behoud van Cultuurbezit. De Bibliotheek Ets Haim is opgericht in 1616 en is sinds 1675 gevestigd in het complex de Portugese Synagoge. De collectie omvat tal van onderwerpenÓ behalve joodse studies ook literatuur, geschiedenis en natuurwetenschappen.

Qua samenstelling sluiten de Bijzondere Collecties van de UB VU en de Bibliotheek Ets Haim goed bij elkaar aan. Beide partijen richten zich met name op het religieuze boek en de geschiedenis daarvan. Ze zien dan ook kansen voor een vruchtbare samenwerking en zijn van plan verschillende initiatieven te organiseren, zoals tentoonstellingen.

De collectie van Ets Haim is raadpleegbaar onder dezelfde voorwaarden als de Bijzondere Collecties: op werkdagen van 08.30-17.00. Bezoekers moeten zich melden bij het Front Office bij de studiezaal Bijzondere Collecties.



Vrije Universiteit Amsterdam