Rabobank Nederland


---

Consument zou meer moeten betalen voor welzijn varkens

7-12-2009 | MVO

ComfortClass, een stalsysteem voor varkens dat rekening houdt met hun welzijnsbehoeften, draagt bij aan het dierenwelzijn. Varkenshouders willen meewerken aan deze transitie naar een duurzame stal, maar de kosten worden nog niet terugverdiend. De consument moet daarom bereid zijn meer te betalen voor varkens die een beter leven hebben gehad.

Dit zijn de conclusies van het project `Varkens in ComfortClass', die op 30 november werden gepresenteerd bij de proefstal in Raalte. Hierbij gaf Minister Gerda Verburg aan dat het ministerie 10 miljoen euro extra uittrekt om varkenshouders te stimuleren in dit duurzame, diervriendelijkere stalconcept te investeren.

Samenwerking met de Dierenbescherming
Het project 'Varkens in ComfortClass' was het resultaat van een unieke samenwerking tussen LTO Nederland en de Dierenbescherming in nauwe samenwerking met de Animal Sciences Group van Wageningen UR, ForFarmers en Privon. Het project streefde naar een stalsysteem dat uitgaat van de behoeften van het varken en tevens economisch rendabel is voor de varkenshouder. Uitgangspunt voor de zoektocht naar diervriendelijke huisvesting voor varkens zijn tien basale welzijnsbehoeften die onderzoekers van Wageningen UR hebben gevonden.

Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Provincies, Rabobank en de Wilhelmina Davyt-Keuchenius Stichting. De proefstal in Raalte werd opgenomen als `Varkens in Zicht' locatie.

Bijdrage Rabobank Projectenfonds
De Rabobank heeft via het Rabobank Projectenfonds een bijdrage geleverd. Vanuit dit fonds worden innovatieve projecten ondersteund die een duidelijke bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor de leden van de bank en daarmee voor de samenleving als geheel. Het fonds wordt al 25 jaar ingezet als één van de MVO-instrumenten voor de zakelijke markt. Voor de aanjaagfase van een nieuwe ontwikkeling kan men hierop een beroep doen. Voorwaarde is wel, dat het project door de belanghebbende doelgroep breed wordt gedragen.
---