VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 7 december
2009/099/EK

Aspirine helpt niet om een embryo bij IVF beter in te laten nestelen

Lang is gedacht dat aspirine de doorbloeding van de baarmoederwand zou bevorderen waardoor innesteling van een embryo bij IVF (In Vitro Fertilisatie of reageerbuisbevruchting) succesvoller zou verlopen. Uit promotieonderzoek van gynaecoloog in opleiding Marieke Lambers blijkt aspirine echter geen invloed te hebben op de doorstroming van de baarmoedervaten of op de innestelingskans. Lambers promoveerde afgelopen vrijdag aan VU medisch centrum.

Het succespercentage van IVF is de afgelopen 40 jaar flink gestegen. Het is inmiddels mogelijk om bij het merendeel van de patiënten embryo's te laten ontstaan. Maar het percentage doorgaande zwangerschappen na IVF ligt nog altijd een stuk lager dan bij spontane zwangerschappen ondanks verbetering van de IVF-techniek. Het proces van embryo innesteling is een belangrijke factor waarop wel vooruitgang geboekt kan worden.

Marieke Lambers onderzocht de embryo innesteling. De hoogte van het zwangerschapshormoon blijkt een goede afspiegeling te zijn van de kwaliteit van de innesteling. De kans op innesteling is vooral afhankelijk van de eigenschappen van het embryo zo blijkt. Het doorzetten van een zwangerschap hangt af van zowel de kwaliteit van het embryo als de kwaliteit van de baarmoeder. Aspirine, zo wordt al tien jaar gedacht, zou de doorbloeding en dus de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies verbeteren, maar dit is onjuist. Aspirine heeft hierop geen effect. Ook embryoplaatsing onder geleide van een echoscopie of bedrust na embryoplaatsing beïnvloeden de kans op innesteling niet.

IVF of in-vitrofertilisatie ook wel reageerbuisbevruchting genoemd, is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo's in de baarmoeder geplaatst worden. De eerste baby die op deze wijze geboren werd is de Britse Louise Brown. Inmiddels zijn naar schatting wereldwijd drie miljoen kinderen dankzij IVF geboren.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (