Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


07-12-2009
Overheid kan niets veranderen aan nullimieten

Frugi Venta secretaris Leo Welschen was onlangs namens het VNO-NCW Tuinbouwplatform aanwezig bij overleg tussen Ministerie van EZ, Ministerie van Financiën en een brede delegatie van het bedrijfsleven omtrent de evaluatie van de TASK : Tijdelijke Aanvullende Staatskredietverzekeringsfaciliteit. Algemene conclusie:1,5% premie over de toplimiet is veel te duur , de communicatie is bij veel bedrijven niet doorgedrongen en er wordt niets gedaan aan nullimieten.

Aanvullend heeft Welschen gewezen op de problemen in de daghandel. Bedrijven betalen niet voor een verhoogde limiet terwijl ze de kans lopen, dat de afnemer niet koopt. Met andere woorden, alleen extra premie betalen over gerealiseerde omzet achteraf en niet zoals nu 3 maanden over de afgesproken toplimiet. In onze sector waren geen of weinig aanvragen voor TASK, mede omdat het hoogseizoen in oktober al voorbij was. Het verbaasde niemand dat TASK nauwelijks wordt gebruikt vanwege het geringe bedrag, slecht 20 mln extra verzekerde omzet voor heel Nederland.

Nieuwe kredietverzekeraar
Veel verwijten werden gemaakt aan het adres van de kredietverzekeraars over limietenbeleid, ranking van bedrijven in sectoren, minimumpremie terwijl er veel minder verzekerde omzet is, nog altijd slechte communicatie over limietaanpassing etc . De betrokkenheid van de kredietverzekeraars bij de Nederlandse export werd in het algemeen in twijfel getrokken vanwege de buitenlandse aandeelhouders. Er werd gepleit voor een nieuwe kredietverzekeraar die wordt opgericht door Nederlandse banken.

Gelijkwaardig speelveld
De ministeries van EZ en Financiën zijn bereid tot verlenging van TASK met een jaar, zij gaan nadenken over premieverlaging. Op dringend verzoek van de aanwezigen wordt ook gekeken naar vergelijkbare regelingen in andere lidstaten, die sinds augustus aanzienlijk zijn verbeterd. (Denemarken, Frankrijk , Duitsland ).Het gelijkwaardig speelveld is zoek. Toestemming van EU voor premieverlaging is vereist, dit vergt enkele weken. De overheid kan weinig doen aan nullimieten .

Verbetering
De kredietverzekeraars melden verbetering van hun portefeuille, er komt weer ruimte voor maatwerk voor individuele bedrijven in plaats van een algeheel slot op landen of sectoren. VNO/NCW heeft toegezegd intensiever te gaan communiceren over TASK . Het pleidooi van Leo Welschen voor tijdelijke herinvoering van een fiscaal toegestane voorziening Eigen Risico debiteuren op de balans viel echter in een diepe put zonder echo .