VU medisch centrum

Nieuwe werkwijze op spoedeisende hulp

'Bij al ons handelen staat patiëntveiligheid voorop'

3 december 2009

Een nieuwe werkwijze op de spoedeisende hulp (SEH) was aanleiding voor een werkconferentie op 23 november. Belangrijkste wijziging: de acute zorg is niet alleen speerpunt van beleid, maar óók van handelen.

De patiëntstromen en de aanwezigheid van ervaren specialisten op de SEH lopen niet synchroon. Dat gaat komend jaar veranderen Foto: Digidaan De SEH mag niet langer ondergeschoven kindje van het ziekenhuis zijn, zegt Jaap Bonjer, hoofd van de afdeling heelkunde. "Veertig procent van onze patiënten maakt kennis met VUmc via de SEH. Al deze patiënten dienen goed en snel geholpen te worden."

Altijd aanwezig
Poli-traumapatiënten kregen al goede zorg, het gaat echter ook om de categorieën die minder ernstige pathologie hebben. "Ook om patiënten met een gekneusde duim", benadrukt Bonjer. Mark Kramer, hoofd van de afdeling interne geneeskunde: "Voorop staat de veiligheid van de patiënt, vooral de meest zieken onder hen. Dat betekent dat op ieder uur van de dag een ervaren specialist aanwezig dient te zijn om nieuwe patiënten te beoordelen. Zelfs om 3.00 uur 's nachts." Beide heren zijn unaniem over het probleem dat eigenlijk in alle eerstehulpposten in Nederlandse ziekenhuizen optreedt: de ervaren specialisten zijn grotendeels aanwezig tijdens de reguliere kantooruren. Daarbuiten zijn het jonge artsen die met de voeten in de klei staan en vaak alleen telefonisch contact hebben met hun ervaren collega's.

Piekuren
Bonjer liet tijdens de werkconferentie twee sheets zien. Daaruit blijkt dat de aanwezigheid van specialisten niet synchroon loopt met de piekuren op de SEH. In het weekend zijn er al helemaal te weinig specialisten om de patiëntenstromen te kunnen opvangen. Bonjer: "Het wordt druk rond 12.00 uur en dat gaat door tot 's avonds 23.00 uur terwijl de specialisten aanwezig zijn tussen 8.00 en 18.00 uur." In 2010 moeten de werktijden van de specialisten op de SEH zijn aangepast aan de patiëntenstromen.

Teamwork
Een andere wijziging op de SEH draait om het sleutelwoord teamwork. Kramer: "Bij al ons handelen dient de veiligheid van de patiënt voorop te staan. Het mag niet zo zijn dat op het drukke kruispunt dat de SEH in feite is, een puinzooi ontstaat omdat de verkeersregels niet duidelijk zijn. Dat betekent dat alle betrokkenen op de SEH niet individueel handelen, maar dienen samen te werken in assessmentteams volgens de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt." Deze afspraken zijn op de conferentie van 23 november besproken met alle betrokkenen. De werkafspraken betreffen vooral de patiëntenzorg op de SEH. De SEH is echter ook een belangrijke werkplek voor onderwijs & opleiden en voor onderzoek. Bonjer: "De enorm gevarieerde pathologie op de SEH is bij uitstek geschikt om onze studenten en aios te scholen en op te leiden."

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer