VU medisch centrum

Aantal zorgpaden neemt fors toe

3 december 2009

Binnenkort wordt voor de vierde achtereenvolgende keer een periode van zorgpadontwikkeling afgesloten. Isabelle Klaasse Bos zag het aantal zorgpaden jaarlijks gestaag toenemen. "We hebben het afgelopen jaar vijftien zorgpaden ontwikkeld. Het grootste aantal tot nu toe", stelt de stafadviseur zorgpadontwikkeling bij het instituut ondersteuning patiëntenzorg (IOP) vast. Met in het oog springend de oncologische zorgpaden slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker.

Isabelle Klaasse Bos: `Het kernteam zorgpadontwikkeling is er vooral om de zorgpaden te ondersteunen' Foto: Mark van den Brink De aandacht van de zorgpaden richt zich op de service, professionaliteit, de organisatorische kwaliteit en patiëntveiligheid. "We evalueren regelmatig en vinden deze vier elementen belangrijk. Die vind je dan ook in elk ontwikkeld zorgpad weer terug", aldus Isabelle Klaasse Bos.

Patiëntparticipatie
Het zwaartepunt lag dit jaar met name op de patiëntveiligheid en patiëntparticipatie. "Een steeds belangrijker wordend item. Wij geven daar aandacht aan door risicoanalyses te doen. Het betrekken van de patiënt kan door middel van het houden van interviews, 'shadowing' en door spiegelgesprekken. Onmisbaar bij zorgverbetering." De aandacht die naar participatie en veiligheid gaat, zal niet ten koste gaan van bijvoorbeeld de organisatorische kwaliteit. "Regelen we het logistiek op de goede manier, dan is dat voor iedereen handig. Dan hoeft een patiënt maar één in plaats van vijf keer te komen. En wat de professionele kwaliteit betreft is het belangrijk dat iedereen die erbij betrokken is, artsen en verpleegkundigen, het eens zijn over de manier waarop een patiënt moet worden behandeld."

Ruud Pattiapon

Zorgpad osteoporose
Endocrinoloog Paul Lips is positief over de ontwikkeling van het zorgpad osteoporose. "De uniformiteit is verbeterd, diagnostiek en behandeling zijn samengevat in een protocol dat wordt gehanteerd op onze afdelingen endocrinologie en reumatologie. In dit protocol dat samen met de reumatoloog Willem Lems is gemaakt staat welke stappen moeten worden ondernomen met betrekking tot laboratoriumonderzoek en botdichtheidmeting."
De samenwerking tussen de verschillende onderdelen bij VUmc stemt hem tot tevredenheid. "De röntgenafdeling maakt op aanvraag bij de botdichtheidmeting standaard een laterale foto. Met hetzelfde apparaat wordt dan ook een foto gemaakt van de wervelkolom, worden er metingen gedaan van de wervelhoogten en gekeken of er fracturen zijn. Daardoor hoeft de patiënt nog niet eens apart terug te komen. Een belangrijke tijdwinst."
Bij endocrinologie constateert Lips een duidelijke uitbreiding van de werkzaamheden. "Het aantal patiënten met fracturen neemt toe, evenals de tertiaire verwijzingen van patiënten met osteoporose door specialisten van elders." Er zijn aanwijzingen dat zijn afdeling stappen voorwaarts maakt. "De doorlooptijd vanaf de fractuur tot de aanbevelingen is korter. En als een patiënt nog niet hoeft te worden behandeld, dan wordt een leefstijladvies meegegeven."

Zorgpad oncologie
Het zorgpad oncologie is een vreemde eend in de bijt, en richt zich op drie aandachtsgebieden: slokdarm, maag en alvleesklier. Toch werd dit zorgpad pas dit voorjaar ingesteld. "Er was een toename te zien van mensen met deze aandoeningen, met name van de slokdarm", aldus gastro-intestinaal chirurg Donald van der Peet. "Het aantal lag tussen de tien en vijftien patiënten, dit jaar eindigen we op dertig. Een verdubbeling van het aanbod. Daar ga je op vastlopen." De oorzaak van de forse stijging van aanmeldingen kan worden gezocht in het feit dat volgens de IGZ-normering klinieken alleen slokdarmchirurgie mogen doen, als het minimum van tien per jaar wordt gehaald. VUmc voldoet aan die norm, met als gevolg extra werk voor Van der Peet en de zijnen.
"Dat hebben we ook aangegeven. We krijgen nu meer OK-sessies aangeboden en kunnen daarmee de wachtlijsten wegwerken. Er zijn prioriteiten gesteld. De diagnostiek is binnen een week rond en de patiënt multidisciplinair besproken. Er kan direct een vervolgtraject worden ingesteld, met chemotherapie en bestraling. Dat is nieuw en standaard. Vorig jaar was dat nog niet zo."

bron: Tracer