Gemeente De Bilt


Job-hoppen bij de Brandweer De Bilt

Stel je voor: op een ochtend sta je nietsvermoedend op om naar je werk te gaan en ineens zit je live in de ether en wordt je verteld dat je een dag gaat meedraaien met de brandweer. Dit overkwam Ivo Blankers uit Bilthoven donderdag 3 december. Via het radio 2 programma De Heer Ontwaakt kreeg hij voor één dag een andere baan en werd hij gastvrij ontvangen door de Brandweer De Bilt en burgemeester Gerritsen.

Ivo werd voor het programma opgegeven door zijn moeder omdat hij al heel lang geïnteresseerd is in de brandweer. Hij werkt normaal als koerier. De brandweercommandant en de burgemeester wezen hem op de mogelijkheid om als vrijwilliger bij de brandweer De Bilt aan de slag te gaan. Ivo zou dit graag doen, maar omdat hij het hele land door reist voor zijn werk, is dit niet te combineren. Burgemeester Gerritsen benadrukte dat mensen die wonen en/of werken in de gemeente zich aan kunnen melden. "Het brandweerteam bestaat grotendeels uit vrijwilligers. Inwoners die hun steentje bij willen dragen kunnen zich aanmelden bij de brandweer. Ook vragen wij lokale werkgevers om te overwegen om hun werknemers de mogelijkheid te bieden als vrijwilliger bij de brandweer te werken. Vrijwillige brandweerlieden zijn gemotiveerde en betrokken werknemers. Van hoogleraar tot plantsoenwerker, samen gaan zij gaan voor u door het vuur."

Vrijwilliger bij de Brandweer De Bilt

Zoals Ivo Blankers kon ervaren, is het brandweervak boeiend, uitdagend en divers. Naast het blussen van branden bestaat een groot gedeelte van het werk ook uit hulp verlenen. Dit varieert van hulp verlenen bij ongevallen en stormschade tot het redden van een koe uit de sloot. De opleiding tot brandwacht neemt twee jaar in beslag. Daarna specialiseren brandweermensen zich. In totaal neemt het vrijwilligerswerk ongeveer 4 tot 8 (tijdens de opleiding) uur in de week in beslag. Om haar vakbekwaamheid op peil te houden, oefent de brandweer veel. Naast serieuze werkzaamheden is er ook tijd voor ontspanning en gezelligheid tijdens de kroegavonden.

Burgemeester Gerritsen is trots op de brandweer De Bilt en draagt dit ook graag uit. "Deze mensen riskeren hun eigen veiligheid om ons te helpen als wij in nood zijn. Ik ben dankbaar voor en trots op hun grote betrokkenheid bij de gemeenschap en hoop dat meer mensen zich geroepen voelen om dit mooie vak uit te oefenen."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Linda van den Noort, tel (030) 2289 500.