NEN


'Best practice' medische installatie

maandag 7 december 2009, 09:39

Hoe ontwerp je en installeer je een 'best practice' in de medische installatietechniek als NEN 1010 daarover alweer zo in beweging is? En als het ministerie van VROM onder bepaalde omstandigheden een 10-mA aardlekschakelaar type B in medische ruimten toestaat terwijl de normcommissie dat beslist niet in NEN 1010 wil opnemen?

Risico
"Het is in de betreffende risicoklassen voor medische ruimten gewoon te gevaarlijk, vanwege het risico van spanningsuitval bij een eerste aardfout", zo betoogde NEN-werkgroeplid Mark van Abkoude tijdens Elektrotechniek 2009. Op basis waarvan laat je zo'n installatie dan certificeren, zodat je als opdrachtgever, installateur of adviseur zeker weet dat je aan al verplichtingen hebt voldaan?

Thermische belasting
Van Abkoude is projectleider en inspecteur laagspanningsinstallaties bij TÜV Rheinland, docent van de NEN/TNO-cursus 'Veilige elektrische installaties in medisch gebruikte ruimten' en lid van de NEN-werkgroep medische installaties. In medisch gebruikte ruimten, ook die van de tandarts, moeten elektrische installaties aan extra eisen voldoen. Zij voeden immers apparatuur die in direct contact met de patiënt komt, wat voor hem geen gevaar mag opleveren. Net zo min als voor het behandelend medisch personeel. Ook de verlichtingsarmaturen, de (al of niet elektrisch geleidende) vloeren, metalen constructiedelen, ICT-bekabeling en zelfs alle in- en uitgaande leidingen (ook voor gas en water) hebben bij de installatie te maken met veiligheidsaspecten. Deze installaties worden intensief gebruikt en zwaar thermisch belast. Dit zorgt voor veroudering van de installaties, zoals het achteruitgaan van de isolatie-eigenschappen van materialen, componenten en apparatuur.

Verantwoordelijken
De installatieverantwoordelijke is een belangrijke schakel tussen de installateur en het opdrachtgevende ziekenhuis. Het is van essentieel belang dat hij de status van de elektrische installatie goed in kaart brengt en deze status met eventuele tekortkomingen direct aanpakt en kenbaar maakt bij zijn directie. Ook bij de leden van de Raad van Bestuur moet duidelijk zijn dat zij eindverantwoordelijk zijn voor de totale (elektrische) installatie en de aanwijzing van de installatieverantwoordelijke personen.

Lees hier meer over in het tiende nummer van Mag1010 van 2009 of kijk op www.Mag1010.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1010:2007+C1:2008 nl (Norm) IEC 60364-7-710:2002 en;fr (Norm) Praktijkgids Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten (Publicatie) NEN Elektromail (Publicatie)