NEN


Nieuwe normen voor waterbodemonderzoek

maandag 7 december 2009, 10:36

Deze maand zijn er twee nieuwe normen voor het uitvoeren van voor- en verkennend onderzoek van de waterbodem gepubliceerd. De nieuwe NEN 5717 geeft richtlijnen voor het uitvoeren van vooronderzoek. NEN 5720 beschrijft het verkennend onderzoek en onderzoek naar de kwaliteit van baggerspecie.

De volledige titels van deze normen zijn:
NEN 5717 'Bodem - Waterbodem - Strategie voor het uitvoeren van vooronderzoek bij verkennend en nader onderzoek' NEN 5720 'Bodem - Waterbodem - Strategie voor het uitvoeren van verkennend onderzoek - Onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit van waterbodem en baggerspecie'

Eenduidig onderzoek
De normen voor waterbodemonderzoek zijn, analoog aan de landbodem, onderverdeeld in één norm voor vooronderzoek en één norm voor verkennend onderzoek. Hierdoor ontstaat een transparante onderzoeksketen waarvan de kwaliteit van de resultaten goed inzichtelijk is. In deze normen zijn, naast de oude NVN 5720, verschillende regionale protocollen voor waterbodemonderzoek opgenomen, zoals de Leidraad waterbodemonderzoek in het Rivierengebied van Rijkswaterstaat en de Nota uitwerking baggerbeleid van Provincie Zuid-Holland. Naast herziene strategieën zijn ook nieuwe strategieën opgenomen, bijvoorbeeld een strategie voor zandwinning en een strategie voor korte baggercycli in dynamische wateren. Hierdoor zijn de normen geschikt voor alle wateren, sluiten ze aan op de uitvoeringspraktijk in Nederland en wordt overal eenduidig onderzoek gedaan met resultaten van dezelfde, hoge kwaliteit.

Verwijzing in Regeling Bodemkwaliteit
In april 2010 zullen enkele wijzigingen in de Regeling Bodemkwaliteit in werking treden. Vanaf dat moment zal de Regeling ook verwijzen naar NEN 5720 (en indirect naar NEN 5717) en zullen deze normen het uitgangspunt vormen voor goed bodemonderzoek in het kader van Kwalibo. NVN 5720 en de huidige regionale protocollen die nu als milieuhygiënisch bewijsmiddel gelden onder het Besluit bodemkwaliteit, komen hiermee te vervallen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5717:2009 nl (Norm) NEN 5720:2009 nl (Norm) NEN 5725:2009 nl (Norm) NEN 5740:2009 nl (Norm) NEN Milieumail (Publicatie)