Senternovem

07-12-2009 | Kabinet Dino '09 wint Nationaal DuurzaamheidsKabinet `09

Op 2 december 2009 vond op de Wageningen Universiteit de finale plaats van het Nationaal DuurzaamheidsKabinet '09. Vijf weken lang werden ruim duizend teams online uitgedaagd duurzame beslissingen te maken voor het kabinet. Tijdens de finale stonden de tien beste kabinetten tegenover elkaar in een debat en werden ze gevraagd een eigen campagne te voeren. Uiteindelijk kwam kabinet Dino `09 het beste uit het debat met de sterkste campagne en mag zich daarmee `Nationaal DuurzaamheidsKabinet 2009' noemen. Dit team zal 11 tot en met 13 december aanwezig zijn in Kopenhagen, waar op dat moment de Klimaattop wordt gehouden.

Het Nationaal DuurzaamheidsKabinet is een online competitie welke mede mogelijk werd gemaakt door Essent, EnergieTransitie en de Wageningen Universiteit. De initiatiefnemers van deze competitie zijn Bedrijfssimulaties.nl en CareerID. Het doel van de competitie was de deelnemers bewust te maken van toekomstige energie- en klimaatveranderingen. Elke week werd er één kabinetsjaar gespeeld, waarin de kabinetten keuzes moesten maken over diverse duurzame vraagstukken. Hierbij moesten de kabinetten rekening houden met de verschillende belangengroepen, waaronder inwoners, bedrijven of de EU.

Aan de competitie hebben ruim duizend teams deelgenomen, variërend van studenten tot professionals. De 10 beste teams streden op de finaledag om de eerste plek. Zoals één van de finalisten, Harvey Otten, aangaf: "Juist het treffen tussen leken, professionals en studenten maakt zo'n open competitie geslaagd." Op de finaledag hebben de kabinetten een campagne film gemaakt, hebben ze hun standpunten kunnen verweren in een pittig debat en werd de duurzame kennis getest aan de hand van een quiz. Tot op het laatste moment bleef de finale spannend en uiteindelijk mocht kabinet Dino '09 uit handen van Pier Vellinga, Voorzitter raad van bestuur Stichting Kennis voor Klimaat, de reis naar Kopenhagen in ontvangst nemen. Dit kabinet, bestaande uit vier enthousiaste studenten van de Avans Hogeschool te Den Bosch, had de meeste overtuigingskracht en mag zich met recht `Nationaal DuurzaamheidsKabinet '09' noemen.