Gemeente Harderwijk


Centrum Jeugd en Gezin steeds meer zichtbaar

07/12/2009

Het Centrum Jeugd en Gezin in Harderwijk komt weer een stap dichterbij. Donderdag 10 december 2009 ondertekenen Icare Jeugdgezondheidszorg en Noordersluis Projectontwikkeling de huurovereenkomst voor de locatie van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in gebouw de Schelpenhoek aan de Wethouder Jansenlaan. Op deze bereikbare en centrale locatie opent het CJG in de zomer van 2010 haar deuren.

Eén locatie voor organisaties die dienstverlening bieden voor jeugd en gezin. Icare Jeugdgezondheidszorg zal als hoofdhuurder de huurovereenkomst tekenen, maar in het CJG zullen ook verpleegkundigen en artsen van de GGD en (school)maatschappelijk werkers hun werkplek krijgen. Daarom ondertekenen Icare Jeugdgezondheidszorg, GGD Gelre-IJssel en Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe een intentieovereenkomst. Ook dit gebeurt op donderdag 10 december. In de intentieovereenkomst staan afspraken over gezamenlijke huisvesting in het CJG. Namens de gemeente ondertekent wethouder Pieter den Besten deze verklaring. De gemeente heeft in het realiseren van een CJG de beleidsregie. Vanuit die rol brengt de gemeente partijen bij elkaar, stelt ze kaders en faciliteert ze het proces om te komen tot samenwerkingsafspraken.

In het CJG is iedere burger welkom met elke denkbare vraag over opgroeien en opvoeden. Het CJG geeft antwoord op vragen over activiteiten in de vrije tijd, onderwijs, peuterspeelzalen, kinderopvang, jeugd- en jongerenwerk en tal van andere vragen. Het CJG weet ook raad bij sociale en gezondheidsvragen. Zoals over zwangerschap, pesten op school, voeding, echtscheiding of verslaving. In het CJG wordt verder het consultatiebureau gehuisvest en ook de gezondheidsonderzoeken van de GGD worden in het CJG uitgevoerd.

Er wordt al intensief samengewerkt tussen de betrokken organisaties. Maar een concreet zichtbare bundeling van krachten door gezamenlijke huisvesting in één Centrum voor Jeugd en Gezin in Harderwijk maakt duidelijk dat een zoektocht langs verschillende instanties niet meer nodig is.


____________________