Stadsdeel Amsterdam-Noord

Extra drukte verwacht aan het loket: vernieuw identiteitskaart op tijd!

Eind dit jaar en begin volgend jaar kan het extra druk zijn aan de loketten van de stadsdelen. Dan verloopt van veel Amsterdammers hun eerste Nederlandse identiteitskaart.

Naar verwachting zullen in december en januari enkele duizenden Amsterdammers hun Nederlandse identiteitskaart na vijf jaar moeten vervangen. Op 1 januari 2005 ging de uitgebreide Wet op de identificatieplicht in, waardoor iedereen vanaf veertien jaar zich moet kunnen identificeren. Dit leidde ook in 2005 tot een piek in de aanvragen van identiteitsdocumenten. Veel jongeren kozen voor de Nederlandse identiteitskaart, vooral vanwege het handige formaat.

Extra drukte aan de loketten is ook te verwachten omdat de landelijke regeling voor de eenmalige aanvraag van een gratis identiteitskaart voor jongeren die 14 jaar worden met ingang van 1 januari 2010 wordt afgeschaft. Jongeren die in de eerste acht weken van 2010 veertien jaar worden (dus jarig op of vóór 25 februari 2010), kunnen nog tot en met 31 december 2009 een gratis identiteitskaart aanvragen. De prijs voor de Nederlandse identiteitskaart voor jongeren tot en met 13 jaar wordt met ingang van 2010 EUR 8,97.

Het hebben van een geldig identiteitsbewijs is verplicht. Het is daarom aan te raden om met het oog op de drukte bij de loketten tijdig te zorgen voor een nieuw identiteitsdocument en niet te wachten tot het document is verlopen.

De afdeling Burgerzaken werkt 's middags alléén op afspraak. Maak digitaal een afspraak of bel op werkdagen tussen 8.30 tot 15.30 uur naar 020 6349 294 .