Gemeente Vlaardingen


Burgemeester opent publieksbalie in de Oekraïense stad Romny

07 december 2009

Op 2 december 2009 heeft burgemeester Bruinsma met zijn Tsjechische collega Ostadal en de Oekraïense burgemeester Pomaran in diens stad Romny een splinternieuwe publieksbalie geopend. Daarmee werd een samenwerkingsproject van drie jaren feestelijk afgesloten.

Sinds 2006 werken Vlaardingen en haar Tsjechische partnerstad Moravska Trebova samen aan een project in Romny. Het gemeentebestuur van Romny wil de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Een publieksbalie zoals in Nederland gebruikelijk is, is in Oekraïne uniek. De gemeente Romny heeft in Moravska Trebova gezien dat een informatiecentrum een grote verbetering van de dienstverlening is. In die stad heeft Vlaardingen al eerder een dergelijke balie helpen realiseren. De ervaringen van Moravska Trebova komen nu goed van pas in Oekraïne. Daarom was de combinatie van Vlaardingen en haar partnerstad bij uitstek geschikt om Romny te adviseren. Financieel werd dat mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, beheerd door de internationale afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Eerder bracht Romny in het kader van dit project al een gemeentegids naar Nederlands model uit. Die ontving in de Oekraïense stad een warm onthaal.

Burgemeester opent publieksbalie
v.l.n.r.: de Tsjechische burgemeester Ostadal, zijn collega Pomaran van Romny en burgemeester Bruinsma openen de publieksbalie van Romny.

De publieksbalie moet het voor inwoners van Romny makkelijker maken om met de gemeente in contact te komen. Burgers hoeven niet meer te zoeken in verschillende kantoren naar afdelingen die hen misschien zouden kunnen helpen. De publieksbalie moet het enige adres worden. Voorlopig is het echter nog maar een begin. De inwoners van Romny kunnen er nu terecht voor juridische en andere adviezen, voor het zogeheten familiegroottedocument. Ze kunnen ook ter plaatse brieven schrijven aan de gemeente en daarbij geholpen worden. De verwachting is dat binnenkort meer diensten via de balie geleverd kunnen worden.

De opening was een grote gebeurtenis in Romny, waarbij ook vertegenwoordigers van de regionale overheid en van de Tsjechische ambassade in Kiev aanwezig waren.