RTL Group

Politie verzwijgt kijkcijfers over jeugdbendes

De politie houdt bewust gegevens over jeugdbendes achter. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waarbij bij alle politiekorpsen cijfers zijn opgevraagd over probleemgroepen. Die bendes zorgen in veel buurten voor grote overlast en plegen vaak zware misdrijven, zoals berovingen, overvallen en moord. RTL Nieuws stapt naar de rechter en eist dat de gegevens openbaar worden. Waarom mogen wij niet weten in welke wijken jeugbendes voor overlast zorgen terwijl de politie dat exact weet?, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat de politie in 2007 ruim 1800 probleemgroepen in beeld had, waarvan bijna 100 jeugdbendes. De politie is niet in staat om al die criminele en overlastgevende groepen aan te pakken, zo vertelde de raad van hoofdcommissarissen in RTL Nieuws. Er zouden zeker 100 jeugdagenten bij moeten komen om de problemen aan te pakken. Bij tien politiekorpsen kreeg RTL destijds gedetailleerde informatie over het bestaan van gewelddadige groepen die soms complete buurten terroriseren en over criminele bendes die steeds jongere kinderen en zwakbegaafde jongeren ronselen. Ook bleek dat gemeenten veel te weinig doen om de vervelende buurtgroepen aan te pakken.

De politie wil de nieuwe gegevens over jeugdbendes nu geheim houden. Begin oktober vroeg RTL Nieuws daarom via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) op hoeveel groepen er in 2008 en 2009 zijn geteld. De politie maakte afgelopen week bekend dat de gegevens pas worden verstrekt zodra vaststaat dat deze naar het oordeel van de gezamenlijke politieregios en van de Minister van Binnenlandse Zaken voor álle regios eenduidig, correct, compleet en voor publicatie gereed zijn, en de betrouwbare en valide analyses tevens besproken zijn in de lokale driehoek. Na de vorige publicatie van RTL Nieuws ontstond een uitgebreide discussie over jeugdbendes, in de Tweede Kamer en in veel gemeenten. De communicatie tussen politie en gemeenten bleek onder de maat. Een aantal burgemeesters en gemeenteraden werden onaangenaam verrast door het hoge aantal probleemgroepen in hun regio.

Volgens RTL Nieuws probeert de politie met opzet gegevens achter te houden die voor iedereen bekend moeten zijn. De cijfers zijn beschikbaar, maar de politie wil die pas bekendmaken tijdens een - zelf georganiseerde en geregisseerde - conferentie eind januari 2010. Zeker gezien de actualiteit van dit onderwerp vindt RTL Nieuws het zeer ongepast dat de politie de openbaarmaking van publieke gegevens blokkeert. Berichten over jeugdgroepen die buurten onveilig maken, zijn aan de orde van de dag. Er moet zicht komen op de aantallen groepen en de manier waarop de politie die aanpakt.
---

Noot aan de redactie: VBij de rechtbank Amsterdam is vandaag een kort geding aangespannen tegen de Politie Amsterdam-Amstelland. Deze procedure zal wat RTL Nieuws betreft leiden tot openbaarmaking van de gegevens over jeugdgroepen in alle politieregios.