Woonbond


07-12-2009

Trifolium kiest voor renovatie in overleg met huurders

Woningcorporatie Trifolium laat zien hoe een renovatie in goed overleg met de huurders kan worden uitgevoerd. Het betreft een seniorenflat aan de Mendelweg in Boskoop. Vorig jaar december werd de eerste informatiebijeenkomst gehouden. Op dit moment staat al de helft van de 35 woningen leeg, maar pas over twee jaar wordt met de daadwerkelijke verbouwing begonnen. Iedereen heeft zo voldoende tijd om een andere woning te zoeken. Om verloedering in deze periode tegen te gaan worden er in de leeggekomen woningen kraakwachten geplaatst.

De huurdersorganisatie Samen actief voor alle huurders (Savah) is zeer te spreken over de aanpak van Trifolium. We hechten er erg aan dat iedereen voldoende tijd heeft om een andere woning te zoeken, zegt voorzitster Corrie de Vries. Juist omdat het ouderen zijn, mag je er niet zomaar vanuit gaan dat ze terug kunnen naar hun gerenoveerde woning. In de meeste gevallen gaat het om een definitief vertrek. De renovatie is gekoppeld aan de bouw van een aantal zorgwoningen bij het zorgcentrum, dus hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken.

De informatiebijeenkomst werd met opzet gepland op een zaterdagochtend (december 2008), zodat de bewoners op leeftijd zich konden laten bijstaan door familie. Trifolium heeft daarna een aanspreekpunt ingericht waar bewoners terecht kunnen met vragen. Samen met Savah is een sociaal statuut opgesteld, waarin alle afspraken over de renovatie zijn vastgelegd. Daar was ook de Woonbond bij betrokken.

Aspirant bewoners voor de leeg gekomen woningen moeten eerst langs bij de corporatie. Directeur Aad van der Reijken: We willen niet met alle respect dat er allemaal randfiguren in komen. Zo iemand met een ghettoblaster van één bij twee meter. De kraakwachten moeten passen in een seniorenflat. En bij overlast wordt streng opgetreden. Alle zittende bewoners hebben een telefoonnummer gekregen om te bellen bij problemen. Opmerkelijk is dat de corporatiedirecteur niet weet onder welke voorwaarden het antikraakbureau de woningen ter beschikking stelt aan de kraakwachten. Hij gaat ervan uit dat het om bruikleenovereenkomsten gaat, maar Villex laat bij telefonische navraag weten dat het om tijdelijke verhuur gaat.