Siemens

Persbericht

200912.240

Den Haag, maandag 7 december 2009

Nieuw assortiment bewegingsmelders halveert installatietijd

Of het nu om magazijnen, kantoorruimtes of woningen gaat - de behoefte aan veiligheid neemt alleen maar toe. Aan dit gegeven komt de Siemens Building Technologies tegemoet met haar nieuwe serie bewegingsmelders: Intrunet E-Line geeft niet alleen antwoord op de bekende veiligheidsvragen, maar komt ook in vergaande mate tegemoet aan wensen van installateurs. Dankzij End-of-Line (EoL)-printplaten die in de markt tot op heden hun weerga niet kennen - is het handmatig bedraden van weerstanden overbodig geworden. En door de aanzienlijk kortere installatietijd worden ook de installatiekosten teruggedrongen. De melders zijn geschikt voor alle toepassingen met kleine tot middelgrote risico's in normale tot ruwe omgevingen. Ze hebben een registratiebereik van maar liefst 6 tot 18 meter en bieden een hoge nauwkeurigheid. Dit alles heeft ook een positief effect op de logistiek.

De productlijn beschikt over alle beproefde kenmerken van de bestaande Intrunet-serie, waaronder de door Siemens ontwikkelde open- en dichtklapbare deksels van de behuizing. Op het gebied van installatie echter bieden de Intrunet-E-Line-bewegingsmelders aanzienlijke voordelen. Het nieuwe EoL-concept, waarop Siemens octrooi heeft aangevraagd, verkort de installatietijd aanzienlijk. Installateurs kunnen nu EoL-printplaten (PCB's) gebruiken in plaats van de klassieke weerstanden. Elke van deze EoL-PCB's biedt voor de meest gangbare alarmcentrales een reeks van weerstandswaarden, die via DIP-schakelaars kunnen worden gecombineerd. Handmatig bedrade weerstanden zijn dus niet meer nodig. Wat overblijft is feitelijk alleen nog de normale bedrading van de melders in de vorm van voedings- en signaalkabels. Daardoor kunnen de melders aanzienlijk sneller en eenvoudiger worden geïnstalleerd en zijn ze minder storingsgevoelig. Veldtests door externe en interne installateurs hebben aangetoond, dat de installatietijd inclusief de opsporing van eventuele storingen met meer dan de helft kan worden verminderd.

Hoge meldernauwkeurigheid
Het E-Line-assortiment omvat bekabelde melders met single- en dual-technologie (passief infrarood gecombineerd met radartechnologie) alsmede een draadloze uitvoering. Alle modellen zijn met of zonder anti-mask-technologie verkrijgbaar. Factoren met een positieve uitwerking op de nauwkeurigheid zijn bijv. het individueel instelbare bewakingsbereik (gordijn of volumetrisch), de ongevoeligheid ten opzichte van wit licht, de onafhankelijke instelbaarheid van de gevoeligheid en het bereik voor passief infrarood (PIR) en microgolven, de immuniteit tegen foutieve alarmen die door huisdieren worden veroorzaakt (omschakelbaar van12 naar 30 kilo) alsmede de mogelijkheid tot het instellen van het registratiebereik van 6 op 18 meter (momenteel het breedste in de markt verkrijgbare bereik). Bij Grade-3-melders met anti-mask-technologie kan de instelling voor kleine huisdieren (12 kilo) ook worden gecombineerd met de look-down-zone (onderkruip zone). Voor de dualmelders zijn twee frequenties beschikbaar: 10 GHz (X-Band) en 24 GHz (K-Band). Hierdoor daalt het risico op foutieve alarmen bij moeilijke toepassingen. Zo verdient bijvoorbeeld de K-Band met zijn betere werkrichting de voorkeur boven de X-Band, wanneer er in ruimten met dunne wanden personen buiten de bewaakte ruimte gedetecteerd moeten kunnen worden, maar ook bij ruimten met een hoge melderdichtheid, waar interferenties tussen melders onderling kunnen optreden. Na een geslaagde installatie wordt elke melder getest met behulp van een zogeheten looptest. Deze looptest kan worden geactiveerd via de alarmcentrale en de testuitgang van de melder of direct op de melder zelf met behulp van de DIP-schakelaars. In beide gevallen vereenvoudigen LED's met een hoge luminositeit deze test, omdat ze ook bij daglicht en op afstand goed zichtbaar blijven.

Eenvoudige logistiek
Het overzichtelijke assortiment (vier bedrade modellen en één draadloos model) maakt zowel de logistiek als het magazijnbeheer eenvoudig. De basisplaat van de behuizing is bij alle modellen gelijk, bij het deksel is voor twee verschillende designs gekozen. Desondanks worden alle toepassingsgebieden bestreken, omdat de melders met hun uiteenlopende functionaliteit naar wens gecombineerd kunnen worden. Dankzij het EoL-concept is het niet meer noodzakelijk verschillende losse weerstanden op voorraad te hebben.

Intrunet E-Line van Siemens is het eerste complete assortiment bewegingsmelders dat volgens de richtlijnen EN 50131-2-2:2008 en EN 50131-2-4:2008 voor inbraakalarmsystemen is gecertificeerd. In een sinds 2008 aangescherpte testprocedure moeten alle producten door een onafhankelijke instantie worden getest. Daarbij wordt rekening gehouden met elke mogelijke situatie, die voor de volle honderd procent moet worden vervuld.

De E-Line-bewegingsmelders maken deel uit van het overzichtelijke Intrunet-portfolio van Siemens dat uit krachtige bedrade en draadloze inbraakbeveiligingsproducten bestaat. Samen met het complete assortiment alarmcentrales, bedienings- en randapparatuur kunnen vrijwel alle denkbare toepassingen worden gerealiseerd. De E-Line-melders zijn tevens compatibel met alle op de markt verkrijgbare alarmcentrales. Ook de EoL prints zijn in de meest voorkomende weerstandsconfiguraties verkrijgbaar.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, Jeroen Vons
Tel: (070) 333 1424
E-mail: jeroen.vons@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/sbt

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com