Partij van de Arbeid

Samsom: 'Kritiek voorstel woningisolatie onterecht'

Vorige week ontstond ophef toen de PvdA opperde huiseigenaren en woningcorporaties te verplichten hun woningen beter te isoleren. Het voorstel, dat een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt te steunen, stuitte velen tegen de borst, vooral vanwege het verplichte karakter ervan. Diederik Samsom legt uit waarom de maatregel noodzakelijk is.

`We moeten vaart maken met energiebesparing om ons energievraagstuk beheersbaar te houden. Daar zijn velen het over eens. De grootste winst van energiebesparing zit in huizen en gebouwen. Vandaar dat we al enige tijd bezig zijn met het stimuleren van besparing daar. Er zijn goedkope leningen, BTW-korting voor isolatie en subsidies voor dubbel glas. En woningbouwcorporaties hebben voor driehonderd miljoen aan stimulering uit het crisispakket gekregen om de woningen te isoleren. Nog eens honderden miljoenen zijn beschikbaar voor ziekenhuizen en scholen.

Het gaat echter vooral bij woningen en kantoren nog lang niet snel genoeg. Terwijl we met voortvarende aanpak maar liefst drie miljard kuub gas per jaar kunnen besparen. Vandaar dat wij voorstellen de meest energieverspillende woningen en kantoren op termijn ook met minder vrijblijvende maatregelen aan te pakken. Dat betekent vooral dat bedrijfspanden en huurwoningen door de eigenaren zullen moeten worden geïsoleerd. Er komen voor hen dwingende voorschriften. De vrijblijvendheid gaat er voor bedrijven en verhuurders dus vanaf.

De meeste aandacht gaat echter uit naar de maatregel die we ook voor koopwoningen willen nemen. Deze houdt in dat vanaf 2015 een woning met het energielabel G bij verkoop moet worden opgeknapt tot minimaal F.

Er is dus geen sprake van een verkoopverbod; de verkoop mag gewoon plaatsvinden mits er afspraken worden gemaakt door koper en verkoper over energiebesparende maatregelen. In de praktijk betekent dit dat de koper het slecht geïsoleerde huis voor een lagere prijs krijgt en hij de noodzakelijke aanpassingen meeneemt in de verbouwing. Net zoals dat nu het geval is bij een ondeugdelijke fundering of lekkend dak. Het gaat overigens om vrij eenvoudige maatregelen als vloer- en dakisolatie. Dubbel glas is pas bij labels E en D aan bod.

Deze maatregel zorgt ervoor dat de meest energieverspillende woningen gestaag worden verbeterd zonder dat het zittende bewoners op hoge kosten jaagt. Dat is hard nodig. Wanneer wij energie blijven verspillen brengen we volgende generaties in grote problemen. Dat algemene belang rechtvaardigt verplichtende maatregelen als alle andere falen.'