Huur-Koop-Garantie-Plan (HKGplan) lanceert: 'inboedelbeslag-preventie'

07/12/2009 14:27

HKGplan

Huishoudens en ondernemers die beslaglegging of executie-verkoop willen voorkomen, kunnen op de site www.hkgplan.nl een 'inboedelbeslag preventieplan' afsluiten. Het behelst een garantieplan dat deurwaarders ervan weerhoudt beslag te leggen op roerende zaken.

Het registreren van de inboedel gaat online in een eigen "Mijn HKG-account" waarmee een HKG-gebruiksrechtcertificaat genereert wordt als bewijsdocument tegen beslaglegging.

Het baart zorgen. Per jaar komen er in Nederland ongeveer 100.000 nieuwe bedrijven bij. Het klinkt goed. Toch gaat er volgens het KvK in het eerste jaar 50% failliet en 80% binnen de eerste 36 maanden. Naar schatting zijn er volgens het Nibud jaarlijks ongeveer 130.000 beslagleggingen.

De site: faillissementen.com registreert nu 66.200 faillissementen, 132.854 schuldsaneringen en 2.289 surseances van betaling.

Niet iedereen weet het, maar men heeft recht op zelfbeschikking en voorzieningen. Artikel 25-1 uit het UVRM 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens': "Een ieder heeft recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin."!

Ondernemers (be)roeren het land zonder sociale dekking. Zonder ondernemersrisico geen voorspoed voor het gezin. Het gezinsleven gaat al achteruit; reden temeer om een "inboedelbeslag preventieplan" af te sluiten, waardoor deze weerloze huishoudens preventief beschermd zijn tegen beslaglegging. Ook een risicodrager die kan in de toekomst voorkomen alles aan een faillissement kwijt te raken.

Als deelnemer van een Huur-Koop-Garantieplan ontvangt de klant een gebruiksrechtcertificaat, waarmee deurwaarders en schuldeisers wettelijk worden geweerd. De roerende zaken die op het certificaat staan vermeld, kunnen niet in beslag genomen worden. Zo biedt dit preventieplan tijd, rust en ruimte aan een risicodrager tijdens het oplossen van zijn schuldenlast.

Het HKGplan komt voort uit de sociaal-maatschappelijke zorgplicht, die dit land draagt. Mede door de bijdrage van de Voedselbank "Er Is Hoop Voor Morgen" is dit tot stand gekomen. Goede doelen met geldzorgen zullen financiële ondersteuning genieten. De ontwikkelaars van dit plan willen niet alleen huishoudens weerbaar maken, maar ook schuldeisers beletten aan hen torenhoge deurwaarderskosten door te berekenen. Niet zelden staat deze kwetsbare groep machteloos en hopen de deurwaardersfacturen zich genadeloos op.

De kans op beslaglegging is door de crisis in 2008 sterk toegenomen. Kansen op de arbeidsmarkt worden, naarmate de leeftijd stijgt, minder. Het gezinsleven wordt zwaar op de proef gesteld wanneer de schulden zich opstapelen. Eigenschuld of niet, 1 op de 3 volwassenen lijdt aan psychische klachten mede veroorzaakt door financiële spanningen in het huishouden. In 2008 gebruikten ruim 800.000 Nederlanders een antidepressivum. Dit aantal is nu al bereikt, terwijl het nog geen eind 2009 is. Vaak krijgen risicogezinnen, juist in de schemermaanden december en januari, het zwaar te verduren. De hand van de curator hangt als het zwaard van Damocles boven hun hoofd, klaar om een aantal schuldenaren binnen de aankomende drie maanden bankroet te verklaren. Voor ondernemers en hun huishoudens die nu onder curatele staan is het afsluiten van HKGplan mogelijk te laat.

Op de site maakt men eenvoudig een persoonlijk account' aan. De roerende zaken die de klant hierin registreert, staan opgeslagen in een beveiligde omgeving. Met een druk op de knop wordt er een gebruiksrechtcertificaat als printfile aangemaakt. Hiermee kan de klant aan schuldeisers haar recht op beheer en gebruik van de zaken op haar adres aantonen.

Zonder een inboedelbeslag preventieplan moet men lijdzaam toezien hoe deurwaarders via de rechter massaal beslagleggen op loon en inboedel. Zaken die er toedoen in het huishouden of voor de onderneming worden zonder pardon geregistreerd. Om de druk op te voeren, wordt vaak meteen een executieverkoopdatum vastgesteld. Verweer heeft geen zin. Het enige wat rest is het omarmen van een schuldsaneringbureau en vragen om bemiddeling naar een WSNP. Zonder een goed geregelde schuldregeling is het voor deze gezinnen en bedrijven einde oefening.

Met behulp van schuldhulpbureau's in combinatie met het gebruiksrechtcertificaat weet de bemiddelaar een betere schuldregeling af te dwingen. Dit kan een langere tijd van aflossing met rentebevriezing en/of uitstel van betaling inhouden. In het ander geval wordt een beroep gedaan op de saneringswet voor totale kwijting. De schuldeiser is dan in het nadeel.

Het gebruiksrechtcertificaat schept dus ook onderhandelingsruimte tussen de schuldenaar en schuldeiser. De deurwaarder wordt buitenspel gezet.

Een deurwaarder die beslag wil leggen, dient - op grond van de wet - serieus rekening te houden met het "HKGplan inboedelbeslag preventiecontract".

Doordat het eigendomsrecht over de inboedel hiermee verplaatst is naar stichting (H)eden Foundation wordt het recht op beheer voor de eindgebruiker bewaard. Deze non-profit organisatie waakt samen met haar juristen over het belang van haar certificaathouders.

Gezinnen die krap bij kas zitten, kunnen van een collectieve korting op de jaarlijkse preventiekosten profiteren indien zij aangesloten zijn bij een erkende voedselbank, schuldhulpverlener of jurist. Wil men op een bepaald moment het certificaat intrekken, dan kan dit kosteloos. Het eigendomsrecht op de goederen krijgt de klant dan terug.

Deurwaarders kunnen nog dit jaar online registraties opvragen. Via de site wordt toegang verleend tot inzage van 'gecertificeerde adressen'.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hkgplan.nl