CDA

Knops: Trots op onze militairen, investeren in draagvlak voor Defensie

Vorige week werd gedebatteerd over de begroting van Defensie. Raymond Knops voerde namens de CDA-fractie het woord. Knops begon zijn inbreng met en compliment aan de verrichtingen van de Nederlandse militairen. âDe afgelopen jaren heeft Nederland de handschoen met verve gedragen. We gaan ons vierde en laatste jaar in als lead nation in Uruzgan. Toen in het voorjaar van 2006 de eerste kwartiermakers voet aan de grond in de Afghaanse provincie zetten, was er vrijwel niets. Nu, ruim drie jaar later, blijkt de Nederlandse aanpak als een van de weinige tot succes te leiden in het instabiele zuiden van Afghanistan. De combinatie van militair ingrijpen, het creëren van een veilige omgeving, wederopbouw en ondersteuning van de plaatselijke overheid werpt zijn vruchten afâ. Het CDA maakt zich wel zorgen over het vermogen van de krijgsmacht om dit succes in de toekomst te herhalen. Opnieuw wordt Defensie geraakt door bezuinigingen.

Hoewel het CDA hiervoor begrip heeft gezien de financieel-economische omstandigheden, mag volgens Knops niet getornd worden aan het belang van goede geoefendheid van de militairen. Daarom diende hij een amendement in om de korting op het oefenprogramma ongedaan te maken. Het geld hiervoor wordt gevonden in een tijdelijke verlaging van het budget voor werving. Als wij moeten kiezen tussen bezuinigen op commercials, beplakte trams, posters en snijden in het oefenbudget, dan kiest de CDA-fractie voor het eerste.

Ook stelde Knops de dreiging van een cyberaanval aan de kaak. Dat zijn aanvallen waarbij de digitale netwerken worden platgelegd. Hierdoor wordt de communicatie in alle opzichten hevig belemmerd. Knops vroeg de minister of Nederland wel goed voorbereid is op een dergelijk gevaar en diende een motie in om te komen tot een Nederlandse cyber security-strategie en een actieve inbreng in de NAVO.

Daarnaast verlangde Knops van de minister dat hij meer aandacht besteedde aan de Marechaussee op Schiphol, belast met grensbewaking, politietaken en de uitzetting van vreemdelingen. Juist in dit district is vaak sprake geweest van personeelstekorten, die met gedwongen overplaatsing te lijf moesten worden gegaan. Knops: âMet name op het gebied van huisvesting kan meer gedaan worden dan dat nu gedaan wordt. Mij bereiken berichten dat de kwaliteit van de noodzakelijke voorzieningen van de nieuwe kazerne op de tocht staan. Knops diende samen met Brinkman (PVV) een amendement in voor extra geld voor de infrastructuur. Ook pleitte Knops voor meer ambitie bij het reservistenbeleid. Werving en behoud van personeel zullen immers een uitdaging voor Defensie blijven, zeker als de economie weer aantrekt. Vandaar dat meer reservisten nodig zijn. Hij riep de staatssecretaris op het momentum van de economische crisis aan te grijpen om afspraken te maken met werkgevers. Tenslotte pleitte Knops voor het vergroten van het recreatief medegebruik van defensieterreinen, zoals voor motorsport; een sport die door meer dan 20.000 Nederlanders beoefend wordt en in populariteit toeneemt. Door de mogelijkheden en accommodaties die Defensie biedt, wordt in een maatschappelijke behoefte voorzien.