Gemeente Lelystad

Certificaten voor thuismentoren

Donderdag 3 december 2009

Donderdag 3 december heeft wethouder Willem de Jager de thuismentoren van het gemeentelijk project School's cool in het zonnetje gezet.

10 thuismentoren ontvingen uit handen van de wethouder een certificaat omdat zij gedurende anderhalf jaar een leerling hebben begeleid bij de overgang van groep 8 naar leerjaar 2 van het voortgezet onderwijs.

Thuismentoren

De thuismentoren variëren in de leeftijd van 21 tot 68 jaar. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze graag een jongere een steuntje in de rug geven zodat deze een goede start kan maken op hun nieuwe school. In anderhalf jaar tijd hebben de thuismentoren veel tijd doorgebracht met hun leerling en hebben ze een goede band met hem of haar gekregen. Maar ook met hun ouder(s).

Dankzij de inzet en het enthousiasme van de thuismentoren zijn goede resultaten behaald. Kinderen hebben geleerd hoe ze hun huiswerk moeten maken, de resultaten op school zijn beter geworden, hun zelfvertrouwen is gegroeid en ze zijn gemotiveerder geworden. Ook hun ouder(s) is/zijn enthousiast: de thuismentor heeft veel losgemaakt wat anders ombesproken zou blijven, er zijn adviezen gegeven waar iets meegedaan is en de betrokkenheid bij het onderwijs aan hun kind is gegroeid.

Wat doet een thuismentor?

De thuismentor helpt het kind bij de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs en het maken van een goede start op de nieuwe school. De thuismentor komt wekelijks ongeveer 1 ½ uur bij het kind thuis in aanwezigheid van de ouder en helpt het om te gaan met de nieuwe situatie: bijhouden van de agenda, plannen van en helpen met huiswerk, stimuleren van lezen en informatie begrijpen etc. Daarnaast kan het belangrijk zijn te praten over hoe met al die verschillende leraren en nieuwe klasgenoten om te gaan, naar wie je toe moet gaan als er een probleem is. Ook is het soms nodig de ouders bij het schoolleven van het kind te betrekken.

De thuismentoren zijn mensen met de nodige levenservaring, hebben ervaring met het oplossen van problemen en hebben een open instelling ten opzichte van jongeren en hun gedrag. Ze zijn bereid om een periode van 1 ½ jaar vrij te maken om een kind te begeleiden.

Thuismentoren gezocht

In januari 2010 gaan twee nieuwe groepen van elk 12 thuismentoren en 12 leerlingen van start. Een deel van de thuismentoren van de vorige groep zal hier ook weer aan deelnemen en een nieuwe leerling gaan coachen. Dat betekent dat in 2010 totaal 36 kinderen met 36 thuismentoren School's cool vorm geven. Op dit moment zijn nog thuismentoren nodig. Geïnteresseerden kunnen mailen naar jjc.wolthuis@lelystad.nl.

---