ABVAKABO FNV

Huishoudelijke zorg is geen schoonmaak

ABVAKABO FNV maakt zich hard voor behoud van huishoudelijke hulp binnen de thuiszorg. Het was al een belangrijk speerpunt voor de nieuwe cao, maar nu des te meer want werkgevers** hebben de huishoudelijke zorg in Twente in de uitverkoop gezet. Huishoudelijk zorg is geen schoonmaak en het advies van de werkgevers aan het personeel om in dienst te treden bij een schoonmaakbedrijf is dan ook onvoorstelbaar.

`De werknemers gaan er flink op achteruit qua arbeidsvoorwaarden. De werkgevers hebben hen en ons een rad voor ogen gedraaid', zegt Jan Kramer, bestuurder zorg bij ABVAKABO FNV. `En dat terwijl de werkgevers in overleg met ons hebben gezegd dat huishoudelijke zorg zòrg is en geen schoonmaak. Zij leken betrokken te zijn bij het lot van hun werknemers en met lede ogen aan te zien dat er na de aanbestedingen geen werk meer voor hen was en zij moesten overgaan tot ontslag.'

De laatste hoop was op de bond gevestigd: er moest een afspraak met de nieuwe thuiszorgaanbieder TSN BV komen zodat werknemers konden worden overgenomen tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Deze afspraak is er en werknemers huishoudelijke zorg konden zich tot 27 november bij TSN BV melden.

Dat de werkgevers nu werknemers adviseren niet in dienst te treden bij TSN BV, noemt ABVAKABO FNV uitverkoop van de zorg. De vakbond beraadt zich op stappen. Bovendien heeft ABVAKABO FNV een dringend beroep op TSN BV gedaan om de termijn van aanmelden te verlengen. Dit kan nu tot uiterlijk vrijdag 11 december 2009.