Gemeente Lelystad

Plastic in de natuur is moord, dus gooi het niet overboord!

Maandag 30 november 2009

Ramona, Asina, Lamyae en Mei Ling uit klas 2B van de Rietlanden zijn de winnaars van de scholierenwedstrijd over het scheiden van plastic afval.

Filmpje

De jury prees hun originele en aansprekende campagne, die bovendien ook goed te gebruiken is door de gemeente en HVC inzameling. Een van de elementen uit hun campagne is een film met de titel: Plastic in de natuur is moord, dus gooi het niet overboord! Dit filmpje, dat inmiddels al te bewonderen is op You Tube, komt deze week op de Streetcaster en wordt gebruikt in de campagne die de komende periode van start gaat over het scheiden van plastic afval.

Aanmoedigingsprijzen

De jury bestond uit wethouder milieu Jenneken Nuijt, hoofd afdeling Communicatie Eduard Ehrhardt, projectleider HVCinzameling Gesinus Slachter en `geestelijk vader' van de Plastic Heroe campagne René Kok. In een Idols achtige setting gaven ze hun `strenge, doch rechtvaardige' commentaar op alle groepjes. De jury was zeer onder de indruk van alle presentaties. Daarom werden er snel nog twee prijzen in het leven geroepen. Twee groepjes ontvingen de aanmoedigingsprijs. Zo had klas 1A van het Groenhorstcollege een heel goed idee over een voorlichtingsboekje voor basisscholen. Ook dit idee wordt uitgevoerd. De groep Plastic Recycling van klas 2H van de Rietlanden, had een heel origineel idee over het belonen van mensen voor het scheiden van plastic afval. Dit idee vond de jury zo goed dat deze leerlingen een speciale rondleiding krijgen op het vernieuwde afvalbrengstation straks in het begin van het nieuwe jaar.

Plastic scheiden in Lelystad

Lelystad heeft voor het scheiden van plastic afval gekozen voor een brengsysteem. Net zoals bij glas, komen er op verschillende plekken in de stad containers te staan waar de inwoners hun plastic afval op elk gewenst moment kunnen brengen. Vanaf 18 januari 2010 zijn de containers geplaatst en gereed voor gebruik. De komende periode worden de inwoners hierover uitgebreid geïnformeerd.

---