TNO

cholesterol-diagnose

07 december 2009

TNO stapje dichterbij persoonlijke cholesterol-diagnose

TNO meldt deze week in een artikel in het vakblad Journal of Lipid Research, dat onderzoekers vooruitgang geboekt hebben in hun werk om persoonlijke cholesterol diagnoses mogelijk te maken. Deze diagnose zal artsen meer inzicht geven in de oorzaak van slechte cholesterolwaardes. De nieuwe diagnostische methode is erop gericht de arts een op de persoon afgestemd advies te geven. Zo kan hij de patiënt sneller het juiste medicijn voorschrijven. Veel mensen slikken cholesterol-verlagende medicijnen. Aan het begin van de behandeling is het vaak een kwestie van trial-and-error om de juiste pil voor een patiënt te vinden. Omdat de methode nog volop in ontwikkeling is, kan het nog enkele jaren duren voordat zij klaar is voor de kliniek.

"Het is belangrijk dat mensen hun cholesterol medicijnen blijven slikken, omdat cholesterol een sluipmoordenaar is. Van een hoog cholesterol merk je heel weinig, tot het te laat is. Wij hebben de uitdaging aangenomen om helderder te laten zien wat er mis is met een bepaalde patiënt, zodat de arts zijn therapie beter op de persoon kan afstemmen. Zo proberen we de sluipmoordenaar in feller licht te zetten" aldus een van de onderzoekers, Daan van Schalkwijk.

Inmiddels 20 soorten cholesterol te onderscheiden

De afgelopen jaren heeft de techniek niet stil gestaan. Eerst mat men alleen het totale cholesterol in het bloed, maar later kwam er het onderscheid tussen het `slechte' LDL cholesterol en het `goede' HDL cholesterol. Inmiddels kunnen nieuwe meetmethodes meer dan 20 verschillende soorten cholesterol onderscheiden. Hiermee wordt het alleen wel steeds moeilijker om aan te geven welke cholesteroltypen `goed' en welke `slecht' zijn. Daarom worden de nieuwe methodes nog weinig in de kliniek toegepast.

De onderzoekers hebben nu een wiskundig model ontwikkeld dat artsen helpt de gegevens van de nieuwe meetmethodes te interpreteren. Een eerste versie van dit model is gepubliceerd in het blad Journal of Lipid Research. In deze publicatie leggen de auteurs uit hoe het model werkt. Ze laten ook zien dat het model klopt met eerdere metingen die zijn gedaan aan lipoproteinen, de cholesteroldragende deeltjes in het bloed. Uiteindelijk hopen de onderzoekers via het model de artsen een indruk te geven van de leverfunctie en vetweefselfunctie in het verwerken van lipoproteinen. Daarvoor moet het computermodel nog verder ontwikkeld worden.

Het project is een samenwerking van TNO met collega's van de universiteit Leiden (LACDR en LUMC) en de universiteit van Amsterdam.