Woonbond


07-12-2009

Woonbond: overheveling huurtoeslag naar corporaties is onzalig plan

Volgens Het Financieel Dagblad van 7 december zint de bezuinigingswerkgroep Wonen van de regering op een plan om de huurtoeslag van 2,4 miljard over te hevelen naar de woningcorporaties. Om dat te kunnen bekostigen zouden de huren fors omhoog mogen en moeten honderdduizenden corporatiewoningen worden verkocht. Een onzalig plan volgens de Nederlandse Woonbond. Het zou zeer onrechtvaardig zijn als huurders eenzijdig moeten opdraaien voor de gevolgen van de economische crisis. De economen die dit soort plannen bedenken, rekenen zich bovendien ten onrechte rijk, want bij huurders valt veel minder te halen dan ze denken, aldus Woonbondwoordvoerder René van Genugten.

De werkgroep Wonen is een van de twintig ambtelijke commissies die het kabinet aan het werk heeft gezet om 35 miljard bezuinigingen te vinden. Op de woningmarktsubsidies zou voor 2,6 miljard moeten worden bezuinigd. Op dit moment geeft de overheid 2,4 miljard uit aan huurtoeslag en een veelvoud daarvan - 14 miljard aan hypotheekrenteaftrek.
Met het voorstel de huurtoeslag over te hevelen naar de woningcorporaties, in ruil voor een vrijer huurbeleid en een kleinere corporatiesector, slaat de bezuinigingswerkgroep volgens de Woonbond om drie redenen de plank volslagen mis.
Ten eerste rekent de werkgroep zich ten onrecht rijk, de veronderstelling dat een grote groep huurders gezien hun inkomen te weinig huur betaalt is niet gebaseerd op feiten. Ten tweede wordt het principe verlaten dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Ten derde leidt het ertoe dat corporaties in de toekomst niet meer kunnen investeren in belangrijke zaken als betaalbare nieuwe woningen, de aanpak van buurten en wijken en energiebesparing.

De werkgroep rekent zich ten onrechte rijk
Het idee dat de huren in Nederland door de overheid kunstmatig laag worden gehouden en dat er een grote groep huurders scheefwoners zou zijn die veel te weinig huur betaalt, is niet op feiten gebaseerd. Uit recente cijfers van minister Van der Laan blijkt dat slechts 4 procent van alle huurders scheef woont. De overgrote meerderheid van huurders van corporatiewoningen behoort tot de lage en middeninkomens, zoals verpleegkundigen, onderwijzers en politieagenten. Zij geven nu al gemiddeld een kwart van hun netto inkomen uit aan huur, hetgeen in Europees verband aan de hoge kant is. Als ze het al zouden willen, kun-nen ze de overstap naar een koopwoning niet maken, omdat ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Het overgrote deel van de huurders heeft daarvoor onvoldoende leencapaciteit. Als de woningcorporaties lees de huurders die nu geen huurtoeslag ontvangen moeten gaan opdraaien voor de huurtoeslag, zouden de huren gemiddeld met minstens 20 procent moeten stijgen (1 procent huur-verhoging levert ongeveer 120 miljoen op). Een volstrekte illusie volgens de Woonbond, ook al omdat het aantal huishoudens dat een beroep doet op huurtoeslag dan fors groter wordt. Nu al valt naar schatting 1,5 miljoen huishoudens qua inkomen binnen het bereik van de huurtoeslag en die groep zou door dit soort maatregelen alleen maar groter worden.
Wat zou een dergelijk plan trouwens betekenen voor de honderdduizenden huurtoeslagontvangers in de commerciële en particuliere huursector? Raken die hun toeslag kwijt of wordt die ook overgeheveld naar commerciële beleggers en particuliere huisbazen?

Sterkste schouders zwaarste lasten
Het uitgangspunt bij bezuinigingen zou volgens de Woonbond moeten zijn dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. En de sterkste schouders bevinden zich niet in de huursector, maar in de koopsector. De Woonbond zou het uitermate onrechtvaardig vinden als de hypotheekrenteaftrek, waar jaarlijks 14 miljard mee is gemoeid en die ook door huurders wordt opgebracht, buiten schot zou blijven. De Woonbond pleit al jaren voor een eigendomsneutrale inkomensondersteuning, die huurders én eigenaar-bewoners gelijkwaardig behandelt. Bovendien is inkomenspolitiek principieel altijd een zaak van de overheid geweest en dat moet volgens de Woonbond zo blijven.

Marginalisering corporatiesector
In de laatste plaats zijn dit soort voorstellen zeer bedreigend voor de volkshuisvesting in het algemeen. Mede dankzij de relatief grote corporatiesector beschikt Nederland over een goed onderhouden woningvoorraad en gemengde buurten. Een groot goed, waarop veel andere landen terecht jaloers zijn. De bedreiging is levensgroot dat dit waardevolle erfgoed, dat in honderd jaar is opgebouwd, in rap tempo de nek wordt omgedraaid, met mogelijke gevolgen van dien (zoals gettovorming omdat alleen de armste huishoudens gehuisvest worden in corporatiewoningen).