Rijksvoorlichtingsdienst

Verburg ondersteunt tien nieuwe manieren van recreatie

De strandtent van de toekomst, het groene landgoed voor senioren en een tunnel om het onderwaterleven te bekijken. Het zijn enkele voorbeelden van ideeën van recreatieondernemers die minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met in totaal één miljoen euro ondersteunt. In totaal worden tien goede ideeën gericht op nieuwe vormen van recreatie via haalbaarheidsonderzoek verder verkend. Drie á vier projecten krijgen uiteindelijk geld om hun project te ontwikkelen.

De tien projecten zijn uitgekozen na een oproep in oktober. In deze oproep daagde minister Verburg ondernemers uit om nieuwe manieren van recreatie te ontwikkelen die duurzaam zijn en rekening houden met mens, natuur en landschap. Deze regeling is aangekondigd in de Tweede Kamer brief 'Genieten van buiten' en de 'Agenda Landschap'.

De projecten worden begeleid via het SBIR-programma (Small Business Innovation Research). Het programma biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. SenterNovem voert dit programma uit namens verschillende ministeries. SBIR bestaat uit drie fasen: 1. het haalbaarheidsonderzoek, 2. onderzoek en ontwikkeling, 3. commercialisering. De overheid draagt bij aan de eerste twee fasen.

Strandtent van de toekomst (bedrijf: Billabong Beach)

De 'strandtent van de toekomst' richt zich op een duurzame & natuurlijke vorm van ondernemen in de kuststrook. Strandtent Billabong Beach is gelegen aan het Zwarte Pad te Scheveningen; middenin het Oostduinen-gebied en op de grens van natuurgebied Meijendel. Door toenemende problemen met de toevoer van gas, water & electriciteit wil de eigenaar zich gaan richten op een nieuwe, duurzame & natuurlijke vorm van ondernemen: de Strandtent van de Toekomst. Met natuurlijke innovaties en hulpmiddelen gaat deze strandtent deel uitmaken van haar ecologische omgeving.

Beerotter, onderweg naar duurzame waterrecreatie (bedrijf: HbiOlogisch)

Het bedrijf HbiOlogisch streeft ernaar via samenwerkingsverbanden met regionale jachthavenbeheerders en betrokken overheidsinstanties te komen tot een voor watersporters aansprekende, kostendekkende manier van vuilwaterinzameling en -verwerking. Het gaat om het inzamelen van afvalwater met een, nieuw te ontwikkelen, mobiele (varende) installatie, genaamd de BeerOtter. Een haalbaarheidsonderzoek is nodig, omdat op dit moment geen overtuigende werkwijze voorhanden is om het probleem van vuilwaterinzameling ten behoeve van watersporters in de praktijk uit te voeren.

Landgoed Breebronne (bedrijf: Recreatiepark Breebronne)

Het idee is om een bestaand recreatiepark en directe omgeving te transformeren tot een (verblijfs)recreatieve omgeving voor senioren. Het park (en delen van de omgeving) wordt ingericht naar de richtlijnen van het cradle-2-cradle principe. Het regionale landschap is de basis voor het concept: kleinschalige landschapselementen worden met elkaar verweven wat een flexibel en intenser gebruik mogelijk maakt.

Beleeftunnels (bedrijf: Vecht Apparatenbouw B.V.)

Haalbaarheidsonderzoek naar beleeftunnels voor onderwaterrecreatie. Het gaat om tunnels met ramen zodat je lopend of fietsend de onderwaterwereld kunt beleven. Het is ook een techniek om voor duikers een oefengat / duiktunnel te hebben. Het is een onderzoek naar de mogelijkheden in de Catenbroekseplas bij Harmelen.

Landgoed De Groene Kamer (bedrijf: Gebe Beheer BV)

Dit project wil op een innovatieve en eigentijdse wijze een brug gaan slaan tussen stad en platteland. Het idee is om niet ver van de leef- en woonomgeving van de consument een landschapspark met paviljoens te creëren waar de stedeling in een op het onderwerp toegesneden groene belevingswereld groene producten en diensten kan gaan afnemen. Letterlijk een "stepstone" tussen stad en platteland. Dit kan worden gecombineerd met educatieve, culturele en sportieve evenementen.

Zorg-leren-overnachten gericht op Landschappelijk en Cultuurhistorisch Onderhoud (bedrijf: Recreatieoord de Panoven BV)

Dit nieuwe concept richt zich op samenwerking tussen het recreatiebedrijf met de zorg- en onderwijssector. De kernactiviteit van Recreatieoord de Panoven is het aanbieden van overnachtingsmogelijkheden. Dit kan uitgebreid worden met aanvullende diensten; van cultuurhistorie tot zorg en educatie. De Panoven, gesitueerd in een oude steenfabriek, heeft als ambitie om meerdere functies met elkaar te verbinden waar behoud en ontwikkeling van landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten centraal staan.

Te gast bij moeder natuur (bedrijf: Stichting Natuurkampeertereinen)

Voor vaste verblijfsaccommodatie op natuurcampings worden alleen trekkershutten toegestaan die erkend zijn door de Stichting Trekkershutten Nederland (STN), omdat dit type in vorm en gebruik exact is omschreven en daardoor past bij het karakter van een natuurkampeerterrein. Het idee is om te komen een nieuwe standaard Duurzame Trekkershut te ontwikkelen die, naast de bestaande trekkershut, beter past in het streven naar duurzaamheid van de huidige samenleving.

Het Recreatiehuis (bedrijf: RGV Holding BV)

Het Recreatiehuis beoogt de centrale koepel voor de recreatiebranche te worden waar het onroerend goed, marketing en exploitaties samen komen. Vanuit het Recreatiehuis worden sterke franchiseformules gevormd en een basisstructuur geboden waar kleinere bedrijven kunnen aanhaken. Er een solide basis geboden kan worden voor vermarkting van bestaande én nieuwe producten en er ketensamenwerking tot stand komt.

MORE labels (bedrijf: Macavity Projecten BV)

More bestaat uit twee delen: een sticker/label en een webplatform. Op elk bord in een natuur/recreatiegebied wordt een unieke sticker aangebracht. Hierop staat een 2D barcode waarin een link naar een webpagina is opgenomen. Op deze site wordt de belangrijke vraag achter de zonering of afsluiting beantwoord, het "waarom?". Door deze extra uitleg over de verbodsbepaling kan de naleving bevorderd worden. Deze informatie wordt dynamisch geleverd, zodat er tijdens een broedseizoen andere informatie geboden wordt dan buiten het seizoen.

Maaslandse Poort; Duurzaam recreatief transferium (bedrijf: KuiperCompagnons Ruimtelijke ordening, Stedenbouw, Architectuur, Landschap B.V.)

De gemeente Midden-Delftland heeft als enige gemeente het "Citta Slow-keurmerk". Aansluitend op dit keurmerk wordt nu met de Maaslandse Poort een volledig duurzaam recreatief transferium ontwikkeld. Dit transferium is het de schakel tussen stad en platteland.