Senternovem

03-12-2009 | Veel belangstelling voor congres Duurzame Overheden

Minister Cramer en VNG-voorzitter Jorritsma openden op 19 november het jaarlijkse congres Duurzame Overheden en Duurzaam Inkopen. Daarnaast ontving de Regio Venlo de prijs voor het beste voorbeeld van Duurzaam Inkopen. Ruim 400 belangstellenden, vanuit lokale overheden en bedrijfsleven, bezochten het congres. "Je merkt echt dat er een grote duurzame beweging op gang is gekomen."

"Duurzaamheid begint echt aan te slaan", vertelt Robbert Jan Piet, Klimaatambassadeur Duurzame Bedrijven. Piet bezocht het congres en is enthousiast over de grote opkomst en belangstelling. "Het is duidelijk dat overheden en bedrijfsleven hun verantwoordelijkheid willen nemen."

Divers programma

Tijdens 24 workshops konden de bezoekers ideeën opdoen op het gebied van duurzaamheid, waaronder duurzaam ondernemen, energiezuinige gebouwde omgeving, duurzaam inkopen en elektrisch vervoer. Piet: "In de workshop duurzaam ondernemen kwamen interessante praktijkvoorbeelden naar voren. Zo blijkt dat winkels maar liefst 42% energie besparen als ze achter de gebruikelijke open pui een `tweede' pui plaatsen. Het mooie is dat het niet bij energiebesparing blijft. Bijkomende voordelen zijn een beter werkklimaat (minder tocht en geluidsoverlast) en minder diefstal. Het gaat dus echt om duurzaamheid in de breedste zin van het woord."

Duurzame markt

Tijdens het congres konden deelnemers een duurzame markt bezoeken met presentaties van diverse bedrijven. De markt werd druk bezocht door inkopers van overheden. Ook adviseurs van SenterNovem waren aanwezig om uitleg te geven over de mogelijkheden van duurzaam inkopen en begeleiding aan gemeenten om het lokale en regionale klimaatbeleid vorm te geven. "Duurzaam inkopen is daarbij toch ook echt een kwestie van gewoon dóen", benadrukt Piet.

Beste duurzame inkoop

De prijs voor het beste voorbeeld van duurzaam inkopen ging naar de Regio Venlo. De regio heeft bij aanbesteding van Cradle to Cradle koffiebekers op een vernieuwende manier samengewerkt met marktpartijen. De C2C-bekers zijn van papier en worden na gebruik verwerkt tot wc-papier en tissues. Ook scoorde de regio hoog op de verankering van het C2C-gedachtegoed in het duurzaamheidsbeleid. In totaal deden meer dan 50 gemeenten en regio's mee aan de wedstrijd.

Het congres komt voort uit het programma Lokale en Regionale Klimaatinitiatieven (FLOK) dat SenterNovem uitvoert in opdracht van het ministerie van VROM in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Het Klimaatverbond en EnergieTransitie. Wijzigingsdatum | 07-12-2009